Manel Ortiz, amb 92 anys al peu del canó

Des de l’any 1945 és al capdavant del seu negoci familiar, l’empresa Efectos Navales Ortiz

Per . Actualitzat el

Manel Ortiz té 92 anys i una vitalitat a prova de bomba. Des que l’any 1945 va fundar la seva empresa, Efectos Navales Ortiz SA, mai no ha deixat d’aixecar-se cada matí per anar a treballar i tenir cura del negoci. Actualment encara ho fa, ara ja al costat de les seves filles, que han pres el relleu generacional.

Ara fa setanta anys va néixer Efectos Navales Ortiz, SA, una empresa familiar tarragonina dedicada al sector naval que va començar a operar el 15 de setembre de 1945 de la mà del seu soci i fundador, Manel Ortiz Miró.

El negoci va començar sent una petita ferreteria al carrer Callao, al barri mariner del Serrallo. Uns anys després, l’any 1970, es va traslladar al carrer Sant Andreu del mateix barri per ocupar un local més gran. Des de l’any 2005 l’empresa està ubicada a l’edifici de la Llotja del Peix, davant l’església de Sant Pere. Efectos Navales Ortiz es dedica a la venda de tota mena d’articles i aparells relacionats amb el món de la mar, reparacions i neteja d’embarcacions i fa revisions d’aparells de salvament i seguretat marítima des d’una estació de servei, al carrer Sant Andreu (Serrallo) homologada per la Direcció General de la Marina Mercant.

Durant tots aquests anys Manel Ortiz ha estat al capdavant del negoci, del qual actualment tenen cura les seves filles, Imma i Josepa que, sense perdre la tradició, s’encarreguen de l’administració, la comptabilitat i les finances. En Manel, amb una salut de ferro i una gran vitalitat, aporta la seva experiència i confiança als clients i treballadors i té a càrrec seu els materials específics dels pescadors del Serrallo (xarxes, pintura, cables, efectes navals…)

Ferran Tomàs, marit de la Josepa, és el gerent de la companyia, i una tercera generació de la família formada per joves d’entre 28 i 32 anys ja han assumit algunes tasques del negoci.