Els pacients en llista d’espera baixen un 33% entre 2012-2015 a la Regió Sanitària

En el darrer any els hospitals tarragonins han reduït en més d’un miler el nombre de persones en llista d’espera per ser operats

Per . Actualitzat el

L’evolució de les llistes d’espera per a processos quirúrgics garantits a la Regió Sanitària de Tarragona ha experimentat una espectacular millora en els darrers tres anys. Atenent les dades del Departament de Salut, la reducció del nombre de persones en espera per ser operades als hospitals del territori ha passat de 7.096 (juny de 2012) a 4.746 (dades oficials de juny de 2015), fet que representa una reducció acumulada del 33% en el període 2012-2015. Aquest bon comportament de les llistes d’espera a les comarques tarragonines es deu a diversos factors –com ara la millora constant de les tècniques, l’increment progressiu de l’activitat als quiròfans, la major implantació de la cirurgia sense ingrés i l’optimització dels fluxos d’usuaris– però sobretot al gran esforç que els professionals sanitaris dels nostres centres hospitalaris fan en el dia a dia.

Josep Mercadé, gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, valora «molt satisfactòriament» l’evolució del nombre de pacients en llista d’espera al territori en el darrer trienni. «Aquestes dades són una constatació que, malgrat les restriccions pressupostàries viscudes en els darrers temps, el sistema funciona. Aquest èxit no seria possible sense la gran feina que estan fent els professionals sanitaris del territori. La seva implicació és molt important i un autèntic pilar per a la bona atenció de la ciutadania». I és que el responsable de la sanitat pública tarragonina té motius per estar satisfet si parlem de la reducció de les llistes d’espera. De fet, entre juny de 2014 i juny de 2015 el nombre de pacients en llista d’espera a les comarques tarragonines va baixar de 5.836 a 4.746, fet que significa una reducció del 19%. Aquest important descens cal afegir-lo a l’experimentat en anys anteriors (vegeu gràfic), reflex del gran esforç que des dels nostres centres assistencials s’ha realitzat en època de retallades pressupostàries. El descens acumulat de pacients en llista d’espera entre juny de 2012 i juny de 2015 és del 33% (2.350 pacients menys).Grafic_llistaespera

Resposta més ràpida

La reducció del nombre de pacients en espera està relacionada directament amb una major celeritat en la resolució de processos quirúrgics. En termes generals, el conjunt d’hospitals de les nostres comarques compleix els terminis màxims de 180 dies establerts per l’administració en les intervencions garantides (que des del passat 1 de maig han passat de 14 a un total de 27, ja que s’han incorporat els procediments oncològics, de cirurgia cardíaca valvular i coronària i s’han mantingut els que estan determinats per la normativa bàsica de 2011 i que a la vegada, generen més discapacitat (genoll, maluc i cataractes). Tret d’alguna excepció, com els 370 dies que l’Hospital Joan XXIII està trigant a resoldre casos de pròtesi de genoll, la totalitat dels centres assistencials del territori donen una resposta dins dels terminis establerts en els 14 processos quirúrgics garantits i monitoritzats per Salut (al voltant d’un 50% de totalitat d’intervencions quirúrgiques que es fan actualment als hospitals catalans).

Pel que fa als processos quirúrgics més recurrents a l’hora de parlar de llistes d’espera (cataractes, pròtesi de genoll i pròtesi de maluc), el comportament dels hospitals en el darrer any també ha estat molt positiu.

En cataractes s’ha assolit una disminució de la llista d’espera d’un 18,3%, respecte al juny de 2014, a més d’una reducció del temps d’espera de 39 dies en els dels pacients que han de ser operats. Pel que fa a la pròtesi de maluc, la disminució de les llistes d’espera en el darrer any ha estat del 23,7%, així com una reducció del temps d’espera dels pacients per intervenir de 44 dies. Quant a la pròtesi de genoll, la disminució de la llista d’espera ha estat d’un 12,4%, mentre que el temps d’espera s’ha reduït una mitjana de 10 dies. Aquesta reducció conjunta del 17,1% dels pacients en llista per operacions de cataractes i pròtesi de maluc i de genoll es produeix gràcies a l’augment en un 14,2% del nombre d’operacions per aquests procediments al conjunt de la xarxa hospitalària de la Regió Sanitària de Tarragona.Grafic_tempsresposta