La Crida donarà el tret de sortida a Santa Tecla

El Pastís del Braç de Santa Tecla serà l’acte principal de dimarts

Per . Actualitzat el

La Crida serà el més destacat d’aquests primers moments de la festa i es durà a terme aquesta tarda a les set. Aamb aquest acte arrenca la festa major amb el tradicional acte d’homenatge al Perpetuador, que enguany és per a l’escultor de l’àliga Antoni Mas i Castelltort. Hi ha idees i treballs que el temps s’encarrega de posar en valor. Ara fa trenta tecles que l’Antoni Mas, el ferrer de Vila-seca, donava forma a l’aspiració ciutadana, vehiculada i concretada pel Ball de Diables, de recuperar la figura de l’Àliga tarragonina.

Així mateix, també s’homenatgerà als següents Teclers d’Honor: Josep Maria Gual Garcia i Xavier Torné Pelegrí, trompeters del Consell Municipal des de fa 25 anys; María José Rodríguez Cruz i Antonio López Zurraque, membres del Drac de Sant Roc des de fa 25 anys; Rafel Lluís Rofes, Ricard Virgili Pons, Albert Viñals Blanca i Jesús Veciana Vidal, membres de Diables Voramar del Serrallo – Víbria de Tarragona, 25 anys participant a les festes de Santa Tecla; el programa Festa per a Tothom enguany també celebra 25 anys vinculat a les festes; Alícia Rubalcaba Mauri i Jordi Masip Masip, membres de la Banda Unió Musical de Tarragona, 25 anys al servei de la música festera; Aleix Herrera Simó, María Rillo Mendoza, Antonio Miguel Rillo Mendoza, Anna Aguiló Álvarez, Mónica Aguiló Álvarez i Joan Antón Aguiló Pascual, castellers dels Xiquets del Serrallo; Maribel Fontirroig Fernández, Josep M. Pascual Ferré, Pau Alujas Puigvert, Pilar Navarro Mármol, Jose Estébanez Moral, Josefina López de Arcos, Basilio López de Arcos, Josep M. Pascual Jiménez, M. Carmen Cabello Rioja, Francisco Bori Rubio i Siscu Bori Pallàs, 25 anys fent castells amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau; Albert Grau Valls, Jordi Grau Valls, Tomàs Sampietro Royo i Marga Novell Pons, 25 anys de trajectòria a la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Emilio Garcia Salgado, Enric Guim Domenech,Josep Albert Cortada Ausin, Cuca Ferré García, Pilar Borrero Pedrola i Angel Moreno Rodríguez, castellers dels Xiquets de Tarragona; Anton Salvadó i Sedo, Ana Medina Rodriguez i Yoyi Fort Sabaté, portadors dels Nanos Vells; Cesc Tell Rosich antic graller dels Grallers Mitja Lluna i dels Bordons, actualment participa a la festa major amb el Ball dels Set Pecats Capitals; l’Anna Vergés Xirinacs fa 25 anys que participa a les festes de Santa Tecla, primer al Ball de Cercolets, després al Ball de Diables i ara a la Moixiganga de Tarragona, i, a títol pòstum, Pere Boada i Caparrós, portant del Lleó des de la seva recuperació l’any 1993.

Aquesta tarda també s’inauguraran dues exposicions destacades: a les 20h serà el torn de Santa Tecla als ulls, amb imatges de Santa Tecla 2014 del madrileny David Beníliam i que es podrà veure a l’Espai Turisme i la segona exposició, amb motiu dels 25 anys de la Colla de Diables Voramar, s’inaugurarà a les 20.15h a l’Antiga Audiència. Sota el nom de 25 anys, 25 ceptrots mostraran els 25 Ceptrots de 25 poblacions on ha actuat la Colla durant tots aquests anys i que seran cedits per l’ocasió.

Dimarts, el Pastís del Braç de Santa Tecla

Després de la Crida que dóna oficialment per començada la festa, demà dimarts comptarem amb un dels actes més tradicionals com és el Pastís del Braç de Santa Tecla a la Plaça de la Font on es prepararan 75 metres de braç que són unes 2.000 racions de pastís (adjuntem foto). També tindrem un altre acte molt destacat com és el concert d’orgue i gralla, Tubs de Festa, amb Jordi Vergés i Roser Olivé a la Catedral a les 20.30h; del que ja vam avançar la seva singularitat, ja que reunirà dos instruments que habitualment no es presenten junts en concert i amb dos músics molt destacats de la ciutat.

Així mateix, demà serà tarda d’inauguracions d’una banda de l’exposició Festa per a Tothom, que fa un repàs dels 25 anys d’aquesta iniciativa; i que es pot veure al Teatre Tarragona. La inauguració serà a les 19h i a les 19.30h hi haurà una taula rodona oberta a tothom que parlarà a l’entorn d’aquest projecte tan destacat. Així mateix, a les 19.30h al Tinglado2 del Moll de Costa s’inaugurarà la mostra “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”, de El Teler de Llum.

A la tarda hi haurà una altra cita amb la cultura, que serà a les 18.30h a l’Arxiu, Espai Tabacalera, la cessió del fons documental de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona a l’Arxiu de l’Ajuntament. Aquest acte comptarà amb la participació de la consellera de Cultura, Begoña Floria i del president de l’entitat, Sergi de los Rios. La presentació del fons documental i fotogràfic de la CJXT (1979-2014) anirà a càrrec de Marta Cascón i Francesc Gómez. En el transcurs de l’acte es projectarà un audiovisual sobre la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Consulteu el Programa complet de les Festes de Santa Tecla 2015.