Georges Méliès, Gabriel Casas i la cultura mochica al Caixaforum Tarragona

Com és habitual, el programa d’exposicions es completarà amb un seguit d’activitats per a tots el públics

Per . Actualitzat el

L’Obra Social la Caixa obre el pròxim 16 de setembre la nova temporada d’exposicions a CaixaForum Tarragona amb la mostra Georges Méliès. La màgia del cinema, homenatge a qui ha estat anomenat el primer il·lusionista del cinema. La contribució del cineasta francès al setè art és fonamental. Va ser dibuixant, mag, director de teatre, actor, decorador, tècnic i també productor, realitzador i distribuïdor de més de 500 pel·lícules entre el 1896 i el 1912.

Un viatge al fascinant món d’un dels creadors més importants de la història del cinema, a través d’objectes originals i projeccions, en col·laboració amb La Cinémathèque Française, que disposa de la col·lecció més important a escala mundial d’objectes del cineasta.

 

Gabriel Casas. Dia del llibre, 1932. © Arxiu Nacional de Catalunya

CaixaForum Tarragona acollirà a partir del febrer Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, 1929-1939, la primera gran mostra monogràfica dedicada a un dels fotògrafs referents del període d’entreguerres, organitzada conjuntament amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

A través de 120 fotografies, aquesta exposició ofereix una visió àmplia i contextualitzada de la seva obra. Les seves fotografies van tenir una gran repercussió i van il·lustrar revistes, llibres i també van ser utilitzades per a la creació de cartells propagandístics. Va renovar la forma de fer informació visual amb la utilització dels fotomuntatges, els punts de vista inusuals, la fragmentació, la magnificació, la repetició d’elements i l’abstracció.

 

Corona de oro que representa el rostro de un jaguar flanqueado por guacamayos. Mochica, 100 – 800 d.C. Oro 22,4 x 0,1 x 25,6 cm © Archivo Museo Larco

L’Obra Social la Caixa oferirà també una exposició dedicada a una cultura antiga. L’art mochica de l’antic Perú. Or, mites i rituals descobrirà, gràcies a una àmplia selecció de peces del Museu Larco de Lima (Perú), aquesta cultura poc coneguda que va explicar el món abans que els inques.

La mostra permetrà als visitants aprofundir en la manera d’entendre i organitzar el món de les societats de l’antic Perú. La cultura mochica de la costa nord de l’actual Perú va desenvolupar un sofisticat art que, a més de ser admirat avui dia per la seva mestria, permet explicar la mitologia i la cosmogonia d’aquesta antiga cultura. A CaixaForum es podran admirar un centenar d’obres mestres de l’art precolombí procedents de la col·lecció del Museu Larco de Lima.

Com és habitual, el programa d’exposicions es completarà amb un seguit d’activitats que l’Obra Social la Caixa porta a terme als centres CaixaForum i que ja s’han convertit en un referent en el panorama intel·lectual del nostre país.

CaixaForum Tarragona va rebre entre setembre de 2014 i agost de 2015 un total de 84.962 visitants.