Indecisos

Per . Actualitzat el

Per fi tenim a tocar les eleccions del 27-S, les més decisives i importants de la història de Catalunya. La Diada de l’11-S servirà per donar el tret de sortida a l’inici de campanya i, durant quinze dies, les diferents candidatures intentaran de nou convèncer l’electorat que el seu projecte és el millor per al país i per a la seva ciutadania. Aquestes eleccions, però, són diferents de la resta. No hi ha el partit històricament més votat en unes eleccions autonòmiques catalanes (CiU), ni tampoc una formació històrica com ERC. Hi ha noves forces que aspiren a capgirar l’itinerari polític del país i a iniciar una nova etapa que ha de portar cap a l’autodeterminació definitiva de Catalunya. Aquesta vegada, aquesta sí, el país es juga molt. I de veritat.

És per això que és del tot lògic que avui, quan només queden 15 dies per a les eleccions, encara hi hagi molta gent indecisa. Indecisa en el seu vot i també indecisa en la possibilitat de desplaçar-se fins al seu col·legi electoral per tal de votar. Aquest paquet d’indecisos i d’abstencionistes en potència és la clau per als resultats d’unes eleccions que, aquesta vegada sí, són de caixa o faixa. Si guanya la proposta sobiranista, entrarem de ple en una nova etapa que promet ser molt entretinguda mediàticament parlant. Si, per contra, surten vencedors els partits contraris a la independència, Catalunya podria entrar en un procés de depressió identitària del qual no en sortiria durant dècades, o potser mai.

Les postures dels dos grans blocs (sobiranistes i unionistes), així com el seu electorat, estan a bastament definits. Junts pel sí i CUP buscaran mobilitzar els 2 milions de votants que ja van participar activament en la falsa consulta del 9-N. La resta de partits, cadascú per la seva banda, provaran de mobilitzar al màxim la gran bossa de vot espanyolista/federalista que fins ara ha estat callada i que no ha tingut la voluntat d’expressar-se sobre el procés català en unes urnes ni al carrer. Històricament, les autonòmiques han estat unes eleccions amb alts graus d’abstenció d’aquest tipus de votant, més procliu a mobilitzar-se quan hi ha eleccions generals a l’Estat. A veure què fan el 27-S.