Els comerços de Tarragona, disposats a obrir quan arribin creuers en diumenges i festius

Els botiguers reclamen consens i comunicació entre els agents implicats en l’arribada de creuers per poder planificar un calendari d’obertura

Per . Actualitzat el

L’arribada progressiva de més creuers turístics al Port de Tarragona és un dels objectius estratègics de la ciutat, que considera aquest tipus de turisme una important font d’ingressos i una eina de projecció de la Tarragona i del territori en general. Aquesta diversificació, però, du implícita la necessitat d’ampliar serveis i  prestacions perquè l’arribada d’aquest tipus de turisme, generalment amb un poder adquisitiu mitjà-alt, signifiqui realment un benefici per a l’economia local. Una d’aquestes prestacions és la possibilitat de gaudir del comerç de la ciutat, un fet que quan l’arribada dels creuers es produeix entre setmana no representa cap problema, però que esdevé tot un handicap –i no precisament positiu– quan l’arribada es produeix en cap de setmana, ja que la major part d’establiments estan tancats. Aleshores, aquests creueristes, que tenen entre una de les seves principals activitats el ‘shopping’, es desplacen fins a altres municipis veïns on gaudeixen d’una major flexibilitat atesa la seva consideració de zona turística.

A Tarragona ciutat, l’única zona que gaudeix de la consideració de zona turística i que, per tant, pot obrir tots els diumenges i festius, és la Part Alta. La resta de comerços de la ciutat, tot i que no tenen la consideració de zona turística, també poden obrir si ho desitgen atès que actualment –arran de la suspensió de la Llei catalana del comerç– es regeixen per la llei espanyola que sí que permet obrir els festius.

Malgrat aquesta flexibilitat, la majoria de comerços han optat fins ara per respectar la normativa catalana i no obrir els festius. L’arribada de creuers a la ciutat de Tarragona, però, ha obert un nou escenari que pot fer plantejar la necessitat d’ampliar l’obertura dels establiments més enllà dels 10 dies festius que marca la normativa (8 els estableix la Generalitat, 2 l’Ajuntament). Tal com explica Patrícia Anton, gerent de la Via T de Tarragona, «els comerços estem predisposats a obrir els diumenges i festius quan arribi un creuer. Ens interessa moltíssim, no tan sols en termes econòmics, sinó sobretot com a imatge de ciutat. Creiem que l’arribada de creuers a la nostra ciutat és molt positiva i que cal treballar plegats per consolidar-la».
Anton assegura que des del comerç local treballaran per establir una estratègia conjunta amb els agents implicats (Ajuntament, Diputació, Cambra de Comerç i Port de Tarragona) en la gestió de l’arribada de creuers a la ciutat perquè sigui positiva per al seu sector.

Actualment la indefinició d’aquesta estratègia conjunta fa que  els comerciants associats decideixin de manera individual si obren o no, i ho fan mitjançant els avisos que des de l’entitat se’ls fa quan se’ls comunica l’arribada un creuer. Aquest avís, segons Anton, de vegades arriba tard i els comerços no tenen temps d’organitzar-se per poder obrir». Per aquest motiu treballaran perquè s’aconsegueixi «una major comunicació entre les parts sobre el calendari d’arribades de creuers a la ciutat, perquè es pugui respectar la conciliació laboral i familiar dels petits comerços i permeti organitzar-se millor en futures ocasions». La portaveu de la Via T assegura que ja s’està treballant conjuntament sobre aquest tema entre les diferents parts implicades.

Per la seva part la consellera de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona Elvira Ferrando, assegura que s’ha de respectar allò que marca la llei actual i, tot i que és cert que els comerços que ho desitgin poden obrir els diumenges, cal una estratègia conjunta i el consens de totes les parts implicades.«El nostre objectiu a curt termini és reunir tots els agents que intervenen en aquesta iniciativa, per establir un marc comú que ens permeti definir l’obertura de l’eix comercial de manera beneficiosa per a la ciutat.»

Mentrestant, el Port de Tarragona centra els seus esforços a aconseguir el difícil repte de portar el màxim nombre de creuers a la ciutat de Tarragona, una plaça que de mica en mica s’està fent un nom dins del competitiu món de les navilieres. Aquest 2015, per exemple, una desena de creuers han fet escala d’un dia a la capital tarragonina, una dada que convida a l’optimisme per a pròxims exercicis. Aquesta acció comercial liderada pel Port de Tarragona a fires internacionals del sector, però, requereix una planificació en l’àmbit de ciutat per tal d’esprémer al màxim els atractius i el potencial que Tarragona pot oferir als seus visitants. Tots els agents coincideixen que cal treballar per corregir deficiències i adaptar de mica en mica la ciutat per acabar convertint-la en una destinació regular de creuers a la Mediterrània.