Ecologistes en Acció critica el canvi de mètode de classificació dels successos a les nuclears

Segons el grup ecologista, a partir d’ara la ciutadania deixarà de ser informada sobre els incidents menors

Per . Actualitzat el

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha canviat la metodologia per classificar els successos nuclears que puguin produir-se en les instal·lacions nuclears i radioactives espanyoles tot suprimint de l’escala aquells successos «sense iniciador». Això, segons Ecologistes en Acció, resta transparència al sector i dificulta el seguiment del parc nuclear i radioactiu per part de la ciutadania. El desacord amb aquest canvi, segons denuncia el grup ecologista en un comunicat, ha significat el cessament d’un director d’àrea del mateix CSN.

Ecologistes en Acció recorda que l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) és un instrument de classificació que serveix per tenir una visió objectiva de la gravetat dels successos nuclears. L’escala va des del nivell 0 (un incident) fins al 7 (un accident greu). Els accidents de Fukushima (Japó) i Txernòbil (Ucraïna) es classifiquen com de nivell 7, per exemple. Ecologistes en Acció denuncia que «el problema per a l’actual CSN és que els successos han de considerar-se incidents i, per tant, aparèixer en l’escala INES com a nivell 0. El canvi de metodologia implica deixar fora de l’escala aquells successos sense iniciador, és a dir, que no impliquin cap mena d’actuació o que no representin una desviació del funcionament normal de la central». En aquest sentit, des del grup ecologista s’assegura que «l’oposició a aquest canvi de mètode de classificació va costar el lloc a D. Rodolfo lsasia González com a cap de l’Àrea d’Experiència Operativa i Normativa en la Sotsdirecció d’Instal·lacions Nuclears en la Direcció Tècnica de Seguretat Nuclear, dependent d’Antonio Munuera, director tècnic de Seguretat Nuclear.

Ecologistes en Acció deplora aquest canvi de metodologia, ja que, segons ells, «significa una notable falta de transparència en el funcionament del parc d’instal·lacions nuclears i radioactives espanyoles i dificulta fer-se una idea total de quin és l’estat de seguretat d’aquest parc. Poden existir nombrosos incidents sense iniciador que podrien tenir a veure amb fallades de disseny de la central o amb defectes de procediments acceptats que sí tenen efectes sobre la seguretat».

En el mateix comunicat, Ecologistes en Acció recorda que «la informació i la transparència són positives i permeten a la ciutadania formar-se idees clares de l’estat del parc nuclear. L’aparició de molts successos de Nivell 0 mostraria una tendència cap al desistiment en la cultura de seguretat que hauria de ser corregida. Amb el nou mètode, els ciutadans perdran instruments per reclamar que es millori la susdita cultura de seguretat», denuncien. Per a Ecologistes en Acció, «el CSN fa un pas perillós cap a la pèrdua de transparència. En aquesta situació es fa encara més peremptori el tancament de les centrals nuclears».