Un miler de dones embarassades participen cada any en el programa Néixer a la Xarxa de Santa Tecla

Les trobades, celebrades els primers dimecres de cada mes, són útils per reduir l’ansietat de les futures mares davant la seva pròxima maternitat

Per . Actualitzat el

Les xerrades informatives per a gestants i familiars, implantades als hospitals de Tarragona i el Vendrell des de l’any 2010, permeten conèixer les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el naixement del nadó

Poques coses són més importants per a una família que preparar-se per a l’arribada d’un nou fill. La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla és molt sensible amb la necessitat de les mares i el seu entorn d’afrontar l’arribada del nadó amb tranquil·litat i il·lusió, motiu pel qual des de l’any 2010 les maternitats dels seus dos hospitals (Hospital de Santa Tecla de Tarragona i Hospital del Vendrell) realitzen mensualment xerrades informatives a través de les quals les gestants i els seus acompanyants poden conèixer de primera mà els protocols assistencials dels centres, les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el part quan arribi el moment. La iniciativa és tot un èxit i registra una gran acceptació entre la població del Tarragonès i el Baix Penedès. De fet, més d’un miler de dones embarassades participen anualment en el programa Néixer a la Xarxa als dos centres hospitalaris gestionats per la Xarxa de Santa Tecla a les nostres comarques.

El programa Néixer a la Xarxa, que es va posar en marxa fa més de cinc anys a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell, es va crear amb la finalitat d’humanitzar i apropar els centres hospitalaris a les dones embarassades. Wendy Lazo, coordinadora de llevadores de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla, ens  explica que el programa «consisteix en sessions informatives els primers dimecres de cada mes per donar resposta als dubtes que puguin sorgir entres les mares i el seu entorn familiar». Les jornades inclouen visites guiades a les instal·lacions del centre dins del programa de preparació al naixement que es realitza als CAP de l’àmbit d’actuació de l’hospital. Durant les xerrades s’ofereix informació sobre  les instal·lacions, un contacte directe amb els equips professionals que intervindran en el part i resposta a totes aquelles inquietuds i preguntes que les gestants poden tenir en relació al procés de l’embaràs i el naixement del seu fill. D’acord amb Wendy Lazo, «el programa, que a més ha servit per reunir totes les especialitats implicades en l’atenció a la gestant i arribar a un consens en l’assistència, ha ajudat les futures mares i les seves parelles a disminuir el nivell d’ansietat davant la pròxima maternitat». En el cas de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, durant l’any 2014 hi van participar un total de 584 persones. A l’Hospital del Vendrell, per la seva banda, l’any passat hi van participar un total de 466 persones (superant les 2.500 en el còmput dels cinc primers anys de funcionament del programa).

Neus Montserrat, coordinadora de Llevadores de l’Hospital del Vendrell, afirma que «ja fa 5 anys que fem les jornades de portes obertes amb molt bona acceptació per part de la població. Són xerrades informatives obertes a tothom, tant per la població de la nostra zona, com per a aquelles gestants i les seves famílies que són de fora de la zona i que decideixen venir als nostres hospitals a tenir els seus fills. Normalment busquen informació sobre els protocols dels nostres hospitals, així com informació sobre les instal·lacions, el personal sanitari que es poden trobar el dia del part i el tipus d’analgèsia epidural que s’utilitza (ja que és una analgèsia sense bloqueig de les extremitats, cosa que afavoreix que la dona pugui moure’s lliurement i adoptar diferents postures durant el part)».

Les xerrades de Néixer a la Xarxa estan organitzades per les llevadores dels dos hospitals amb la participació d’un ginecòleg, un anestesista i una infermera de planta i de primària. Cada professional explica des del seu camp temes relacionats amb l’ingrés de les gestants. Així, per exemple, l’anestesista explica el tipus d’anestèsia que realitzen, la llevadora parla de l’assistència al part i acompanyament en la dilatació, així com dels mètodes alternatius de control del dolor (aromateràpia, homeopatia, acompanyament, hidroteràpia, etc.). El ginecòleg explica o resol dubtes sobretot pel que fa a la cesària, la donació de cordó i els temes mèdics, mentre que les infermeres de planta expliquen les rutines hospitalàries, les cures del nadó i els horaris de les visites. Les infermeres de primària, per la seva banda, expliquen quins controls es realitzaran en el postpart i controls habituals als nadons (seguretat, vacunes, etc.).

Si les dones que acudeixen a la xerrada de Néixer a la Xarxa desitgen realitzar la preparació al part (que inclou una visita a les sales de parts), s’han de posar en contacte amb les llevadores perquè els expliquin en quins horaris es realitzen els grups.

Visita a les instal·lacions

En el cas que les participants al programa Néixer a la Xarxa vulguin fer una visita exhaustiva a les instal·lacions (incloses les sales de part), és recomanable inscriure’s en els grups d’educació maternal, que s’inicien a partir de les 28 setmanes d’embaràs. Aquests grups de mares i familiars participen en vuit sessions en les quals es tracten diferents temes sobre l’embaràs, el part, la lactància, la criança… Una de les sessions es dedica especialment a visitar les instal·lacions de la sala de parts (ja que aquests grups són més reduïts que no pas els de les xerrades de Néixer a la Xarxa i es poden organitzar millor per a poder veure les instal·lacions). Per inscriure’s als cursos de preparació per al part cal comunicar-ho a les llevadores, que són les encarregades de coordinar els grups.

 

IMG_1534