Tarragona defensa la viabilitat dels Jocs

Quan falten menys de dos anys per al certamen, el Comitè Organitzador confia a tancar aviat un acord d’aportació econòmica per part de l’Estat

Per . Actualitzat el

Tarragona està preparada per acollir i organitzar els Jocs Mediterranis 2017? Aquesta és una pregunta que es fa tothom quan queden ja menys de dos anys per a la celebració del certamen, especialment, després de la petita crisi viscuda aquest passat mes d’agost després que l’Estat negués públicament l’existència d’un compromís econòmic de 15 milions d’euros per finançar part de la despesa que comportarà l’esdeveniment esportiu internacional al nostre territori. A hores d’ara hi ha una cosa que està clara: el camí cap a l’organització dels Jocs Mediterranis 2017 no serà plàcid per als seus responsables, que tenen ara com a principals reptes assolir una aportació de capital privat més elevada (per la via de patrocinis i donacions) i tancar ràpidament un acord amb l’Estat perquè prevegi una partida pressupostària específica per a Tarragona en els seus pressupostos anuals de 2015, 2016 i 2017.

Els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 tenen el suport inequívoc de la presidència del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (que enviarà una carta a la vicepresidenta del Govern de l’Estat i al ministre de Cultura, Ensenyament i Esport davant la inquietud creada arran de les informacions publicades en mitjans de comunicació sobre la falta de partida pressupostària estatal per als Jocs de Tarragona). També té tancades bona part de les grans inversions necessàries per al desenvolupament del certamen (Anella Verda Mediterrània, Palau d’Esports, Palau Sant Jordi, actuacions a les 14 subseus…), però encara no disposa de finançament per cobrir els 30-35 milions d’euros que caldran per al funcionament dels Jocs durant els dies de competició (partida que s’ha de cobrir amb els patrocinadors) ni tampoc els diners necessaris per a actuacions cabdals com ara la millora de la pista d’atletisme de Campclar, per a la piscina de 50 metres prevista al complex aquàtic de Campclar o per a la millora del Nou Estadi (actuacions que l’organització pretenia pagar amb els diners procedents de l’Estat). És per això que des de l’organització s’està treballant intensament per tancar un acord amb el govern central que tingui prevista, encara que sigui de manera periodificada en els pròxims anys, una partida econòmica que s’aproximi als 15 milions d’euros plantejats inicialment.

Pel que fa als compromisos de la resta d’administracions (Ajuntament, Generalitat, Diputació de Tarragona i Diputació de Barcelona) tot sembla avançar adequadament, tot i amb els terminis són molt ajustats, ja que totes les obres estan en procés de tràmit i licitació i només queda 1 any i 10 mesos perquè la ciutat estigui preparada per als Jocs. L’Ajuntament finançarà amb 12 milions d’euros (a través d’un préstec amb la Caixa) la urbanització de l’Anella Verda Mediterrània. La Generalitat aportarà un total de 13 milions d’euros per a la construcció del Palau d’Esports i la Diputació de Tarragona aportarà 9 milions d’euros per a la realització de petites actuacions a les 14 subseus dels Jocs distribuïdes arreu del territori. La Diputació de Barcelona destinarà 2,5 milions d’euros per adaptar la subseu de Castelldefels, mentre que la URV invertirà 4,5 milions d’euros en el nou Pavelló Sant Jordi, els terrenys dels quals van ser cedits a la universitat per la Generalitat.

L’aportació de l’Estat, segons el Comitè Organitzador dels Jocs, hauria de servir per pagar les millores a les actuals pistes d’atletisme de Campclar, per a la construcció d’un complex aquàtic amb una nova piscina de 50 metres de llargada a la mateixa zona i, per últim, per fer unes millores al camp de futbol del Nou Estadi (valorades en uns 2,5 milions d’euros). Aquestes inversions, ara com ara, no estan garantides. En aquest sentit, Tarragona es reunirà aquesta mateixa setmana amb el nou director general del Consejo Superior de Deportes (CSD), Óscar Graefenhain, amb qui s’establirà una taula de treball política per intentar tancar un compromís ferm per part de l’administració estatal amb els Jocs.

Patrocinis
Pel que fa a l’aportació privada, fins ara s’han aconseguit només 8 milions dels 30 que es necessiten per cobrir pressupost. Aquest rotatiu ha conegut que en les pròximes setmanes es preveu la firma de nous contractes de patrocini per valor de 2 milions d’euros més. Malgrat això, caldrà córrer molt a la recerca de nous patrocinadors per apropar-se als 30 milions d’euros necessaris per cobrir el pressupost operatiu (diners que costarà el dia a dia de l’esdeveniment) si es vol garantir l’excel·lència en àrees cabdals com la logística, l’allotjament, la seguretat i la mobilitat durant els quinze dies de competició.

En aquests 30 milions d’euros de pressupost operatiu estan inclosos els més de 5 milions d’euros que es destinaran al gestor de l’allotjament dels atletes, jutges i membres del Comitè Internacional, un cop es va decidir que no es construiria una Vila Mediterrània a l’estil de la Vila Olímpica de Barcelona 1992. El procés per a la licitació del complex hoteler que s’encarregarà d’acollir el gruix de visitants durant els dies de competició està obert i, segons l’organització, hi ha diverses propostes sobre la taula. Tot indica, però, per una qüestió de compliment dels requisits marcats en el concurs, que PortAventura i els seus hotels són els candidats ideals per adjudicar-se el concurs.

Debat a l’Ajuntament
Mentrestant, la manca de pressupost per part de l’Estat ha encès encara més el debat sobre la conveniència que Tarragona aculli els Jocs d’aquí a dos anys. Al posicionament clarament contrari del grup municipal de la CUP, que els anomena «els Jocs de la Fam», s’hi ha afegit el Grup Municipal d’ERC. El seu portaveu, Pau Ricomà, demana obertament la renúncia de Tarragona als Jocs per tal d’evitar «l’endeutament» de la ciutat o bé que es faci una consulta a la ciutadania perquè sigui aquesta la que prengui la decisió final.