Hi ha massa de tot

Per . Actualitzat el

llibresJa és setembre i arriba la tornada al cole. Tornem a treballar, a estudiar, a entrenar i a fer totes les activitats que havíem deixat aparcades durant l’estiu. També és el moment de decidir començar alguna cosa nova, buscar feina, treure’s el carnet, etc. I és que, en el fons, setembre és un inici de curs, com un cap d’any en què decideixes a què dedicaràs el teu temps durant els pròxims nou mesos. I en aquest moment trobés que hi ha massa coses.

Recordo que quan buscava feina m’inscrivia en ofertes que ja tenien 800 candidats i pensava: som massa gent. Massa currículums perquè l’empresa se’ls miri tots. Tant fa que demanin parlar èlfic o que et sàpigues tots els decimals del número pi, a l’oferta ja hi haurà 50 inscrits perquè som massa gent. També hi ha massa llibres, Google ha catalogat 129.864.880 llibres diferents. Si llegissis un llibre al dia, cosa difícil quan et toqui el Quixot, trigaries 355.794 anys a llegir-los tots, sempre que deixin d’escriure durant aquest temps, és clar. A 8 hores al dia i comptant que cada una duri 1 hora i 30 minuts, trigaries 136 anys a veure totes les pel·lícules que s’han fet. Segons Coca-Cola, des de 1888 fins al 2016 s’hauran estrenat 266.298 pel·lícules. Són massa pel·lícules. Per no parlar de les cançons, només a iTunes hi ha més de 26 milions de cançons. Si cada una dura vora 2 minuts, podries estar 111 anys sense haver de repetir. Són massa cançons, massa pel·lícules i llibres. Hi ha massa llocs per visitar, plats per tastar i jocs per jugar.

I entre tantes coses, com t’ho pots fer per escollir? Per començar el més fàcil és demanar recomanació als teus coneguts o anar directament al top10 de Fnac, els 40 principals o Fotogrames. I si no sempre pots preguntar a Sant Google. En pic comencis, aniràs definint allò que t’agrada i allò que no t’agrada i quan hagis de buscar alguna cosa nova, miraràs al teu registre de gustos per decidir. Així és com acabes veient pelis de Woody Allen, llegint llibres d’Stephen King i escoltant cançons de Bruno Mars. I així és com els que fan la selecció de personal acaben contractant els candidats que compleixen els estàndards del mercat (nivell alt d’anglès, màster and commander, 200 anys d’experiència).

Com a mètode de tria no està malament. Entre els milions d’opcions que tens, et quedes amb les que t’agraden. Buscar allò que ja és un èxit té un avantatge, ja és un èxit. Però potser la teva peli preferida no serà del teu director preferit ni estarà a la secció del videoclub (o d’internet) on mires sempre. Hi ha massa de tot. Massa llibres, massa pel·lícules i massa activitats noves per començar al setembre. Però, quan va ser l’última vegada que vas provar una cosa nova? I quan serà la pròxima?