Santa Tecla presenta més de 500 actes

Actes gastronòmics, concerts i espectacles acompanyaran la seqüència ritual de les festes del 14 al 24 de setembre

Per . Actualitzat el

 

 

Per a molts tarragonins s’apropen els dies més importants de l’any, aquesta estació que ens queda entre l’estiu i la tardor en què petits i grans surten al carrer per viure la festa. Deu dies, que sempre en són més gràcies als estimats actes previs, que redueixen l’espai vital d’una gran ciutat a un barri. La segona quinzena de setembre la Part Alta i els voltants acolliran més de 500 actes organitzats ciutadans que, com bé diu la campanya promocional de les festes d’enguany, tenen #GanesdeSantaTecla.

Les seves ganes i les del personal de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona es tradueixen en un grapat de propostes a totes hores que acompanyaran la seqüència ritual de cada any (la Santa Tecla Petita, l’Arrencada de Gegants, la Baixada de l’Àliga, la Cercavila de Santa Tecla, les diades castelleres i el correfoc).

Entre els actes de nova fornada cal destacar els que organitzen les entitats que celebren aniversari aquest 2015. Els Gegants Vells sumen ja 190 anys i ho celebraran amb un mondongo popular i un vermut rumbero. Els Nanos Vells fan 150 anys i, a banda de l’exposició que ja es pot veure a la Casa de la Festa, ofereixen als interessats convertir-se en nano per un dia.
El Drac de Sant Roc i l’Àliga celebren els seus trenta anys. Trenta tecles per les quals els aliguers han fet un desplegament sense precedents que culminarà amb la 32a Mostra de Folklore Viu, dedicada als elements festius coronats, una revetlla a la plaça del Rei i la participació de l’homòloga ganxeta a la Cercavila. El Drac del Cós del Bou també ha volgut convidar els seus amics forans per celebrar les tres dècades. Trenta bèsties de foc participaran en el macrocorrefoc que sortirà del Pla de la Seu i acabarà al Balcó del Mediterrani.

Però la pólvora no acabarà aquí, ja que els Diables de Voramar fan una carretillada per celebrar els 25 anys i la Moixiganga un concert en honor als seus quinze anys.

Captura de pantalla 2015-09-01 a las 17.39.26Espectacles i revetlles

Parlant d’aniversaris no podem oblidar el que celebra el pregoner d’enguany, Carlos Latre. El tarragoní protagonitza un dels espectacles de pagament inclosos en el programa de les festes, 15 años no es nada. Altres espectacles amb entrada són el Concert d’orgue i gralla. Tubs de Festa que acollirà la catedral i inclourà músiques de la nostra festa; l’espectacle de cabaret The Hole, la I Gala de Màgia de Tarragona i el concert de Vetusta Morla al Camp de Mart, entre altres.

Pels que prefereixin els concerts i les revetlles al carrer les propostes són tan variades com extenses. Com a exemple, per la plaça de la Font hi passaran, si les condicions meteorològiques ho permeten, Els Catarres, Oques Grasses, Xeic!, Pepet i Marieta, la Glamour Band i La Banda del Coche Rojo. Vergüenza Ajena, Cat Rock i els Tàrraco Surfers, aquests darrers la nit de la Baixada de l’Àliga, acturan a la plaça del Rei. I el parc Saavedra, el passeig de les Palmeres i la plaça de damunt del Jaume I s’ompliran de concerts amb artistes com Manolo Kabezabolo, Espaldamaceta, Mite’ls i Satèl·lit.

Menjar a dojo

Com ha admès el responsable de Festes, Xavi Gonzàlez, la gastronomia juntament amb les actvitats infantils són les propostes que més creixen des de fa anys. Al Mercat de Territori Santa Teca, que enguany es trasllada a davant del rectorat de la URV; la Santa Tecla gastronòmica del dissabte 19; el Teclatapa de la plaça Verdaguer i les versions de les espinetes amb caragolins; se suma el mandongo popular que organitzen els Gegants Vells.

Els noms propis

A banda del pregoner, dos són els noms que cal destacar. Pel que fa al Perpetuador i amb motiu de la celebració d’una de les peces més emblemàtiques de la festa i valorades a tot el país, l’Àliga, s’homenatjarà a Antoni Mas, el seu escultor/ferrer. Aquella mateixa tarda també s’atorgaran les distincions als diferents Teclers escollits per enguany.
Així mateix, enguany les distincions sumem una nova figura, el banderer d’Anada i Tornada d’Ofici. Josep Bargalló és l’escollit a fer aquesta tasca en aquesta primera ocasió, a proposta del Ball de Diables. Cada any serà escollida la persona a proposta d’una entitat del seguici.

Unes festes solidàries

L’any de les efemèrides n’hem de sumar una de molt important, els 25 anys de la Festa per a Tothom. Un quart de segle apropant els actes de Santa Tecla als discapacitats amb un èxit notable. Romà Solé, un dels seus organitzadors, celebra com ha crescut aquesta iniciativa gràcies a la participació dels voluntaris i de l’empres Dow Chemical que s’hi va involucrar fa ja anys. Els que vulguin conèixer la història de Festa per a Tothom ho podran fer a través d’una exposició que es muntarà al Teatre Tarragona.

Un altre acte consolidat és la Marató de Donació de Sang, la més important de Catalunya que arriba a la XI edició.

Molt més recent és la Santa Tecla als hospitals que després de l’èxit durant la seva estrena l’any passat es confirma com un acte més al calendari festiu.

Conuslta tot el programa de festes aquí.