El Port creix un 11,9% durant els set primers mesos de l’any

Ee situa com el quart port més important de l’Estat en volum de mercaderies

Per . Actualitzat el

El tràfic total de mercaderies del Port de Tarragona s’ha situat en quasi 19 milions de tones durant els set primers mesos de l’any, xifra que suposa un augment del 11,9% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquesta xifra és el resultat, principalment, de l’increment del tràfic exterior al Port de Tarragona (càrrega i descàrrega de mercaderies amb origen o destinacions ports internacionals).

Pel que fa al mes de juliol, la infraestructura portuària tarragonina ha mogut 2,7 milions de tones, el que suposa un increment del 5,7% respecte el mateix mes del 2014. Durant aquest juliol els líquids a doll han experimentat un creixement significatiu, especialment el cru (+8,2%) i altres productes petrolífers (+52,4%).

Líder al Mediterrani en tràfic de productes agroalimentaris

El Port de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris. Fins el mes de juliol la instal·lació portuària ha mogut 2,3 milions de tones de productes agroalimentaris, un 9,6% més que en el mateix període de l’any anterior. En aquest segment destaca l’increment del tràfic de cereals (+19%) i de pinsos i farratges (+15,5%), impulsat per l’augment de la importació majoritàriament d’Ucraïna i Argentina. Les empreses productores de pinsos estan ubicades en el hinterland (zona d’influència) del Port de Tarragona, concretament estan ubicades a la vall de l’Ebre i a Lleida.

Anualment, pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana, essent el primer port de l’Estat en quant a tràfic de cereals i farines i també de pinsos i farratges.

El moviment de mercaderies del sector energètic augmenten un 16,5%

Durant els set primers mesos de l’any les terminals portuàries han manipulat 13,8 milions de tones de productes energètics (són principalment carbó, productes petrolífers, derivats i productes químics), un 16,5% més que en el mateix període de l’any anterior. Destaca el bon comportament del gas-oil (+591,5%), el petroli cru (+13,8%), la benzina (+52,8%) i altres productes petrolífers (+45,5%).

El Port de Tarragona s’ha convertit en un port hub (distribuïdor) de productes refinats del petroli, com el gas-oil i altres productes petrolífers, i aquest posicionament motiva el creixement exponencial d’aquests tipus de tràfics el 2015 respecte l’any anterior. A les terminals especialitzades del Port de Tarragona atraquen grans bucs petroquímics procedents de destinacions internacionals, i des d’aquí es distribueix el producte a la resta de ports mediterranis.

Pel que fa al moviment de productes químics, durant aquestos cinc mesos el Port de Tarragona ha mogut 1,3 milions tones. Els principals països de destinació de productes químics carregats al Port de Tarragona són Estats Units, Holanda i Bahames.

Impuls del tràfic de vehicles

La terminal del Port de Tarragona dedicada al tràfic de vehicles ha manipulat 69.654 unitats, un 95,4% més que de gener a juliol del 2014. El moviment d’automòbils al Port segueix la tendència a l’alça dels últims mesos motivat tant per les importacions com per les exportacions.

Augment del comerç internacional

Durant aquests set primers mesos de l’any, el Port de Tarragona ha augmentat el moviment de càrrega de mercaderies a destinacions internacionals en un 29,9% respecte gener-juliol del 2014. Tanmateix, la descàrrega de mercaderies procedents de països internacionals també ha augmentat fins 12,4 milions de tones, un 9,4% més que en el mateix període de l’any anterior.