S’inaugura ‘150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell’

La mostra es complementarà amb la projecció de la pel·lícula ‘El tren’, el dimecres 26 a les 20:30h a La Violeta

Per . Actualitzat el

La celebració dels 150 anys del ferrocarril entre Tarragona i Martorell torna a fer parada aquest mes d’agost a Altafulla, de la mà de l’Ajuntament i del Centre d’Estudis. Pels volts de Sant Jordi, el municipi ja va commemorar l’efemèride amb l’arribada a l’estació del tren que recordava l’entrada en funcionament d’aquesta línia ara fa un segle i mig. Un trajecte que es va complementar a la vila amb el descobriment d’una placa commemorativa a les mateixes instal·lacions, i amb la interpretació per part de L’Orquestra Crescendo de l’Escola Municipal de Música d’una de les peces del cd recopilatori.

Un dels actes centrals del programa commemoratiu d’aquests 150 anys ha estat la publicació d’un llibre que repassa la seva història. Pagès Editors, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha editat el llibre ‘150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell. 1865-2015’. Un document que sintetitza un segle i mig de canvis tecnològics, socials i econòmics viatjant per les vies que van canviar la vida dels ciutadans del territori.

Una gran polèmica va envoltar la construcció d’aquesta línia, que va tenir un paper cabdal en la construcció de la xarxa viària d’arreu del territori català. Queda reflectit en aquest llibre, que explora els antecedents d’aquest itinerari, detalla les seves característiques tècniques i exposa el seu impacte, tant sobre la zona com més enllà de l’àmbit local i comarcal, gràcies a un exhaustiu treball de documentació.

La publicació es complementa amb una exposició itinerant viatja per diferents poblacions connectades per aquesta línia, com ara Sant Sadurní d’Anoia, Torredembarra, La Granada, El Vendrell, l’Arboç o Cubelles. Aquest mes d’agost és el torn d’Altafulla. A proposta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, qui encapçala la comissió organitzadora, el Centre d’Estudis d’Altafulla també en forma part i ha portat la mostra fins el municipi. La inauguració tindrà lloc aquest dilluns 24 d’agost a les 18h al Centre d’Interpretació de la Pallissa de l’Era del Senyor, i es podrà visitar fins el 30 d’agost en horari de 18h a 21h.

El representant del Centre d’Estudis d’Altafulla, Lluís Brullas, ha explicat que la mostra esdevé una “síntesi” del llibre. Anirà acompanyada d’un audiovisual que s’encarrega de fer una retrospectiva poble a poble, i d’una maqueta topogràfica de tota la línia.

L’exposició es complementarà amb una projecció cinematogràfica dedicada al ferrocarril. En aquest cas, tindrà lloc el dimecres 26 d’agost a les 20:30h al Casal La Violeta. Amb la col·laboració del Cineclub Altafulla-Link i de l’Ajuntament d’Altafulla, s’ha escollit la pel·lícula ‘El tren’. Una producció nord-americana de l’any 1964 que narra la història del coronel Franz Von Waldheim, qui té una missió molt concreta a París: fer-se amb les modernes pintures franceses, les mateixes que els nazis titllen de “degenerades”, i carregar-les a un tren amb destí a Alemanya pel Tercer Reich. Ho haurà de fer amb molt de compte per no fer-les malbé, i amb un temps límit, el temps que triguin els aliats en reconquerir la ciutat.

La recerca i l’estudi de la història del ferrocarril al nostre municipi, però, va més enllà de la commemoració d’aquests 150 anys de la línia Tarragona-Martorell. Lluís Brullas, de la mà de Lluís Català, membre del Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, editarà el llibre ‘L’estació d’Altafulla-Tamarit. 1865-2015’. A hores d’ara la publicació està a impremta, i la intenció és que vegi la llum el proper 9 de setembre, en el marc de la Festa Major Petita de Sant Antoni.