Josep Bargalló, banderer de l’ofici de Santa Tecla

El Ball de Diables, primera entitat del Seguici Popular, l’ha escollit per representar-los

Per . Actualitzat el

El banderer de l’ofici d’anada i tornada de Santa Tecla d’aquest any serà Josep Bargalló a proposta del Ball de Diables. A partir d’aquest any i per acord de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, el banderer del matí de Santa Tecla serà, cada any, proposat per una entitat del Seguici per estricte ordre de carrer. La tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Begoña Floria ha explicat que “amb aquest acord, les entitats i la societat civil recuperen el protagonisme en un dels moments més importants de Santa Tecla i que històricament ja els hi corresponia”.

El Ball de Diables, com a primer element del Seguici, ha escollit Josep Bargalló, filòleg, polític, escriptor i crític literari. El president del Ball de Diables, Jordi Albe, ha explicat que han escollit Bargalló pel seu paper inspirador i provocador de la recuperació del Ball de Diables l’any 1984. Josep Bargalló, per la seva banda, ha expressat que és un honor ser representat de l’entitat que reuneix tres elements que ell considera essencials en la cultura popular com són el caire lúdic, l’esperit crític i que sorgeix de l’impuls ciutadà. El Banderer anirà acompanyat per dos cordoners que seran membres dels Diables.

El tècnic de Cultura, Xavier Gonzalez, ha explicat que el banderer ha estat un fet recorregut al llarg de la història de la ciutat i que existeix documentació que acredita que és una figura emblemàtica de les festes des de fa set segles. Entre les referències, ha destacat el llibre de Joan Salvat i Bové, publicat el 1951, on fa referència a la bandera i recull un recorregut històric de qui l’ha portat.