Prop de 4.000 persones «Sota la Palmera»

Soweto, Ivory, Sàtel.lit, La soul Machine o The slingshots entre les propostes més destacades del festival

Per . Actualitzat el

Una programació d’alt nivell, la implicació d’un públic fidel i cada vegada més ampli i divers, polítiques de promoció jove i proximitat amb l’espectador, una aposta per la creació artística del territori, aquests són alguns dels valors posats en escena dintre el Festival Sota La Palmera que registra un bon record d’assistència.

Un dels primers espectacles, el d’improvisació amb il·lustradors tarragonins (la nit de la il·lustració), va fer girar el centre del seu espectacle entorn l’escarabat morrut de les palmeres per atreure l’atenció dels espectadors. Durant l’evolució de l’espectacle van sorgir múltiples imatges que parlaven d’aquestes cuques fetes pels joves creadors amb estils i tècniques molt diferenciades. Ha estat una premonició de la dita “a l’estiu tota cuca viu” aplicada al Festival Sota la Palmera, ja que quasi 4.000 persones (3973) han “fet vida” en els espectacles que han estat programats a l’equipament juvenil Espai Jove la Palmera, l’any amb més públic des que es va posar en funcionament aquesta instal·lació el 2011.

Així doncs la cinquena edició del Cultura de Carrer a l’Espai Jove La Palmera (10a edició des de la seva aparició a la Plaça dels Sedassos) ha estat mostra de ser un equipament de referència dels vespres i les nits d’estiu a Tarragona, amb més de 30 actes o espectacles. Cal destacar la programació de grups locals de qualitat. Aquests grups del territori han enriquit el festival i actuant amb grups de fora s’han plasmat relacions fluïdes que han facilitat l’intercanvi i la trobada de creadors.

El Festival Sota la Palmera (cicle Cultura de Carrer) és mostra del treball compartit de diverses entitats i agents del territori per establir-ne la programació i coproducció dels actes. El treball compartit entre els tècnics municipals de joventut, les entitats Vórtex, Genovesa Narratives Teatrals, PXL Sonic Estudi, els serveis tècnics d’espectacle i totes les bandes, grups de música i joves creadors que hi han col·laborat han possibilitat l’èxit d’aquesta edició, que ha estat un excel·lent aparador de varietat d’estils musicals i de bon funcionament.

Dels diversos dies, cal destacar l’èxit de convocatòria dels concerts d’ska, rock, pop o funk (com ara Els Soweto, Ivory, Satèl·lit, La Soul Machine o The Slingshots), les experiències d’espectacles impulsats per joves creadors, en que s’han mostrat els treballs d’il·lustradors, ballarins, actors i performadors i també la bona rebuda del cicle de cinema i d’activitats “De fronteres a Murs”, dedicat a posar de manifest la realitat d’aquells pobles atrapats entre al desigualtat i la segregació. Un dels actes de més factoria popular i comunitària ha estat el Yo pongo Internacional, fet per tercer cop a impuls de la conselleria de cooperació, on mentre es preparaven i compartien menjars els participants explicaven les receptes i els records que els evocava el menjar que compartien.

Aquest bon funcionament també s’ha revertit en la participació al cicle, que com dèiem en la capçalera s’ha superat el nombre d’espectadors acollits en aquest Festival. Respecte l’any anterior, el 2015 ha rebut un 20% més d’usuaris. Aquest fet, juntament amb la mitjana de les valoracions rebudes en les enquestes (4,6 sobre 5) fan que sigui palès la satisfacció tant dels joves creadors com dels espectadors. Entre els comentaris d’usuaris es pot destacar el valor atorgat a l’Espai Jove La Palmera, un indret cultural on poder anar gratuïtament les nits d’estiu, descobrir nous creadors i propostes artístiques, i apreciar la qualitat dels grups musicals programats. Les principals demandes més reiterades són la d’allargar la durada o l’oferta del cicle o fer arribar la proposta d’algun conjunt musical concret de cara als propers anys.

Un cop finalitzat el cicle es poden seguir fent propostes, comentaris o aportacions a través del correu electrònic tarragonajove@tarragona.org