Noranta mil espectadors al circuit ‘ArtStreet’ de la Costa Daurada

Salou, La Pineda i Cambrils acullen aquest estiu a una trentena de companyies d’arts de carrer fins a finals d’agost

Per . Actualitzat el

Les arts escèniques de carrer arriben per tercer any als carrers i les places de la Costa Daurada. Durant tot el juliol i l’agost, una trentena de companyies ofereixen els seus espectacles a les places i passejos de Salou, Cambrils i La Pineda sota el paraigua del circuit ‘Art Street’, una proposta pionera a tot l’Estat i gestionada per la companyia i productora d’arts escèniques tarragonina Cia. Passabarret. Enguany es treballa a set espais de la costa i s’oferiran prop d’un miler d’espectacles a l’aire lliure i de caràcter familiar, que arribaran a uns 90.000 espectadors.

Fins a 28 companyies d’espectacles faran aquest estiu parada i fonda a la Costa Daurada. Es tracta d’artistes de diferents disciplines que han estat seleccionats per formar part del circuit ‘Art Street’, que apropa per primera vegada als artistes de carrer a alguns dels punts neuràlgics de Salou, Cambrils i La Pineda. La música, el circ, la màgia o els pallassos són la base d’aquests espectacles. Si bé la primera edició es va fer únicament a Salou, aquest és el segon any en què també hi participen La Pineda i Cambrils. Una de les novetats d’aquest any és que s’ha unificat la imatge del circuit, ubicant tòtems de senyalització a tots i cadascun dels espais on es realitzen els espectacles.

Aquest circuit s’organitza des de la Regidoria de Cultura de Salou i els Patronats de Turisme de Cambrils i de Vila-seca, tot i que la gestió la realitza la companyia vallenca Passabarret, especialitzada en aquest tipus d’espectacles. Durant juliol i agost, de dilluns a diumenge, els artistes realitzen els seus espectacles a tots els espais, rotant diàriament de manera que pràcticament només treballen un cop a la setmana al mateix lloc. Es tracta d’espectacles de format curt, d’uns vint minuts de durada, i que els artistes poden repetir dos o tres cops cada dia, doncs es fan a llocs on el públic, majoritàriament turístic, es renova constantment. Com a singularitat, els mateixos artistes fixen un preu pel seu espectacle, i es retribueixen mitjançant el sistema de pay-after-show.

“Els artistes decideixen el preu de cada funció, i en acabar passen el barret. Però no d’una manera física, sinó simbòlica, és a dir, que és el públic qui s’ha d’apropar per pagar el preu de l’entrada de l’espectacle per tal d’evitar situacions incòmodes. I si algú no pot pagar, no passa res… ningú no està obligat a fer-ho”, explica David Sancho, responsable de la coordinació del circuit. “Tractem d’emular el treball dels festivals buskers europeus, on el sistema del barret funciona de manera legal. N’hi ha moltíssims, a França, Bèlgica, Alemanya, Holanda, Àustria… Fins que no va sorgir aquesta iniciativa no estava permesa aquesta activitat a casa nostra. Art Street li dóna la volta a la situació. Tots els artistes treballen de manera legal, donats d’alta a la seguretat social, declarant beneficis, i amb permís d’ocupació de la via pública i l’assegurança pertinent”, afegeix. De fet, els organitzadors no tenen constància de què existeixi res semblant enlloc més a tot l’Estat, tot i que només s’atreveixen a dir que a la Costa Daurada “és un dels pocs llocs on es fa tenint en compte totes les ordenances municipals i el marc legal”.

La selecció artística es fa mitjançant una convocatòria oberta. Enguany s’hi han presentat cent vuit propostes, de les que només se n’han pogut seleccionar unes trenta. Hi ha músics, mims, acròbates, malabaristes i fins a homes-orquestra. “Els criteris de selecció no són sempre estrictament artístics. Cada quinzena es canvien totes les companyies participants, i prioritzem espectacles de qualitat, però que siguin el més variats possibles entre ells per tal de tenir una oferta curiosa. També prioritzem a les companyies locals, per tal que puguin tenir l’oportunitat de treballar a prop de casa”, comenta Sancho, que també defuig de definir l’Art Street com a festival. “Tot i la gran presència d’artistes de tot el món, no és un festival sinó un circuit. És una eina per regularitzar les arts escèniques de carrer i visibilitzar-les. Són espectacles petits, curts i senzills, que la gent es troba tot passejant pel carrer, i no tenen res a veure amb els que pot oferir una programació estable o un festival. Aquesta és una oferta cultural complementària, que no pot ni pretén substituir altres programacions”, explica.

S’estima que aquests espectacles arribin a uns 90.000 espectadors durant tot l’estiu. La majoria dels artistes són nacionals, tot i que també en participen provinents de països com Ucraïna, Mèxic, Portugal o Argentina. Les funcions es realitzen diàriament a tres punts de Salou (l’espigó del moll, Font Lluminosa i monument de Jaume I), dos a Cambrils (passeig marítim i Plaça Mossèn Joan Batalla) i altres dos a La Pineda (Pinar del Perruquet i a l’estany del Passeig Pau Casals). A més, del 15 de juliol al 16 d’agost, Cambrils acull dos espais més, a Llevant i a Ponent, que funcionen dos cops per setmana. Els horaris d’inici dels espectacles és a les 20.00h a Cambrils i La Pineda, i a les 20.30h a Salou.