Els PGE tornen a posar en dubte la viabilitat dels Jocs

L’Ajuntament es mostra decebut per la manca de suport del Govern Rajoy als Jocs i ERC els veu inviables

Per . Actualitzat el

«Decepció i preocupació” així s’ha expressat l’alcalde en funcions, Javier Villamayor, sobre l’avantprojecte dels pressupostos generals del 2016. El document no recull la partida per assumir les inversions de l’Estat necessàries per a la celebració del Jocs Mediterranis de 2017. “Confiàvem en aquesta partida per iniciar la tramitació de les obres» ha explicat Villamayor. «Es tracta d’una inversió necessària, racional, fonamentada i amb una visió de llegat per a la ciutat, tal i com hem fet amb tot el projecte 2017, en el qual cal recordar que ja hi ha el compromís explícit de la resta d’administracions públiques».

«L’Estat forma part del Comitè Organitzatiu dels Jocs i hem mantingut moltes reunions amb diferents representants, són coneixedors de primera mà del projecte. La planificació s’ha fet pensant en l’endemà, és un projecte realista i el volum de l’aportació de l’Estat s’ajusta a la realitat pressupostària actual. Per això, tot i la decepció, no ens resignem, continuem treballant per tal de resoldre la situació. Ara emplacem a l’acció conjunta dels grups parlamentaris perquè en la tramitació dels propers dies s’inclogui aquesta partida. Els Jocs del Mediterrani són un projecte d’Estat, governi qui governi, ara toca fer política en majúscules».

Villamayor ha destacat que la notícia d’ahir no fa minvar ni un gram l’energia de l’equip que treballa per a la celebració exitosa dels Jocs del Mediterrani de 2017 i ha conclòs: «el projecte dels Jocs del Mediterrani és una oportunitat per la ciutat i pel territori i per això ara ens necessitem a tots».

Per grup municipal d’ERC-MES-MDC tirar endavant els Jocs del Mediterrani 2017, en les condicions econòmiques actuals, «és una temeritat. L’aportació de l’Estat és condició necessària, però no suficient, per a garantir el finançament dels Jocs. Tarragona s’ha endeutat amb un préstec de 12M€, falten els 15M€ de l’Estat i 22M€ en patrocini privat, això sense comptar amb les possibles desviacions de pressupost, que podrien afegir més dèficit a l’actual. Sense els diners que manquen, el futur dels Jocs és ben incert».

Al·leguen que «per tirar endavant el projecte, amb garanties, falten al voltant de 50M€. Uns diners que haurem de pagar tots els tarragonins. I cal recordar que la situació financera actual de la Corporació és molt delicada, amb un deute molt important, xifrat al voltant de 200M€ degut, entre altres qüestions, a projectes com l’aparcament de Jaume I, que ha nocasionat un forat econòmic de 27M€. Hem de sumar-hi 50M€ més?»

El PP defensa els pressupostos

El diputat del Partit Popular per Tarragona, Alejandro Fernández, ha assegurat que l’Estat espanyol invertirà entre 22 i 27 milions d’euros als Jocs Mediterranis mitjançant les bonificacions fiscals pels patrocinadors dels Jocs i ha afirmat que es presentaran esmenes per incloure més finançament pe l’esdeveniment esportiu. Malgrat tot, ha assegurat que no hi ha cap document signat que comprometi a l’Estat per invertir els 15 milions d’Euros en els Jocs.

En aquest sentit, Fernández ha aprofitat per criticar la gestió dels patrocinis dels jocs per no haver aconseguit prou diners . Segons el diputat del PP, només s’han aconseguit 11 dels 30 milions previstos.