Santa Tecla posa en marxa una unitat pionera per a la detecció precoç del càncer anal

Es tracta del primer servei especialitzat d’aquestes característiques que es posa en marxa a les nostres comarques

Per . Actualitzat el

La incidència del càncer d’anus, causat pel virus del papil·loma, és important en el col·lectiu d’homes homosexuals i especialment incipient en els pacients infectats pel VIH

La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla ha posat en marxa aquest estiu a la consulta 25 de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona un nou servei pioner a la província. Es tracta de la Unitat de Displàsia Anal, un servei que té com a principal missió la prevenció i la detecció precoç del càncer anal entre la població de risc del territori, principalment, entre homes homosexuals portadors del VIH i, en menor mesura, aquelles dones amb antecedents de displàsia de cèrvix (coll uterí). Si bé el càncer anal té una incidència baixa en la població general (al voltant d’un cas per cada 100.000 habitants/any), aquesta incidència és més alta entre la població masculina homosexual (35 casos per cada 100.000 habitants/any) i especialment incipient entre la població masculina homosexual infectada pel VIH (uns 140 casos per cada 100.000 habitants/any). És per aquest motiu que des de la Xarxa de Santa Tecla s’ha creat aquesta unitat especialitzada que, en el seu primer any de funcionament, podria arribar atendre i fer seguiment a més d’un centenar d’usuaris.

La unitat, liderada per la doctora Sheila Ruiz, adjunta al Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla i membre de la Unitat de VIH de la Xarxa de Santa Tecla, i pel doctor Ricard Sales, responsable de la Unitat de Cirurgia Colorectal de la Xarxa de Santa Tecla, busca sobretot detectar    el càncer anal en els seus estadis previs o inicials (displàsia). Amb aquest objectiu es treballa (igual que es fa amb el control de càncer de mama en les dones a partir dels 45 anys) a través de la realització d’una revisió anual entre tots els usuaris considerats de risc. El cribratge consisteix en una citologia anal, en la detecció de la presència del Virus del Papil·loma Humà (VHP) i la visualització de la zona anal per mitjà d’una anoscòpia d’alta resolució. La doctora Ruiz insisteix en la importància  de la detecció precoç d’alteracions citològiques causades pel virus del papil·loma humà en pacients infectats pel VIH. I és que el papil·loma, que l’organisme d’una persona sana elimina sense cap problema, és causant directe del 90% dels casos de càncer anal en aquelles persones que tenen un sistema immunitari deficient.

D’acord amb els responsables d’aquesta unitat de Displàsia Anal de la Xarxa de Santa Tecla, els principals factors per partir un càncer anal són la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), la immunodepressió, les relacions anals receptives, els antecedents de carcinoma de vulva, cèrvix o vagina (en el cas de les dones), la infecció pel VIH i el tabaquisme.

Diversos estudis han acreditat que el papil·loma és el responsable de més del 90% dels carcinomes anals. A més s’ha observat una elevada prevalença d’infecció anal pel papil·loma en pacients masculins homosexuals amb infecció pel VIH, que és considerablement més alta que en la població no infectada pel VIH. Aquest fet converteix aquest col·lectiu en una població de risc de patir càncer d’anus.

La importància del cribratge

El càncer anal ve precedit de canvis morfològics progressius i presenta lesions escamoses intraepitelials de baix i alt grau, motiu pel qual la millor tècnica per analitzar-les és amb la citologia. En els estudis fets sobre les lesions citològiques i histològiques s’ha comprovat que molts pacients amb infecció per VIH presentaven lesions d’anus (en els homes) i cèrvix (en les dones) en diversos graus. A més, en els pacients amb infecció pel VIH immunodeprimits, la displàsia anal es converteix en càncer amb molta més rapidesa que en la població general. És per aquest motiu que es recomana el cribratge regular en aquelles persones infectades pel VIH.

La nova Unitat de Displàsia anal es troba a la planta Entresòl de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i va entrar en funcionament el passat mes de juny.

Es nota un increment de malalties de transmissió sexual

Tant la doctora Sheila Ruiz com el doctor Ricard Sales coincideixen a alertar que en els darrers temps s’està notant un repunt en els casos de malalties de transmissió sexual a la societat tarragonina, especialment entre la gent més jove que, per regla general, és més promiscua que la població d’edat més avançada. Segons els dos doctors, cada vegada és més habitual veure casos de sífilis i gonorrea entre els usuaris dels centres de salut, fet que s’explica en bona mesura per una relaxació de la societat davant les malalties de transmissió sexual. Segons el cirurgià Ricard Sales, «ara fa un parell de dècades, amb la proliferació dels casos de sida a l’Estat espanyol i al conjunt d’Europa, tothom va prendre consciència sobre les precaucions que cal seguir per evitar el contagi de les malalties de transmissió sexual. El fet que amb les noves tècniques la sida hagi passat de malaltia mortal a malaltia crònica ha fet abaixar la guàrdia al conjunt de la societat, especialment entre la població més jove, que no ha crescut tan sensibilitzada com la generació anterior sobre els riscos que les relacions sense protecció poden tenir per a la salut».

  • Raquel

    Gran professional el Dr. Sales. Molt Bona iniciativa.