No ho enfanguem

Per . Actualitzat el

M’agradaria començar aquesta opinió aclarint que Catalunya hauria de ser més ben tractada per l’Estat. Aquesta guerra oberta entre el govern català i l’espanyol no ens portarà enlloc, sobretot tenint en compte el mètode i l’estratègia que s’estan utilitzant. Vull el millor pel meu país i que el govern centralitzador de Rajoy abandoni la postura del silenci i l’immobilisme. Som conscients que l’aparell de l’estat es posarà en marxa i sense contemplacions. No obstant això, no hauríem de barrejar la justícia per a fins polítics. Ni d’un costat ni de l’altre. Hauríem de deixar que la lluita contra els corruptes sigui implacable i exemplar. Les desqualificacions vers la policia haurien d’estar allunyades i s’hauria d’evitar polemitzar i polititzar l’actitud policial. Cal fugir de les accions de desprestigi cap a la Guàrdia Civil o els Mossos d’Esquadra. El contrari seria entrar en un camp minat i perillós. Els registres policials a la fundació de Convergència (CatDem) i a diferents ajuntaments van ser coordinats i autoritzats per un jutge català. Per tant, em sembla greu que es vulgui fer creure que el ministre d’Interior està al darrere d’aquesta intervenció. Jorge Fernández Díaz no és sant de la meva devoció i espero que el perdem de vista en les pròximes dècades. Però una cosa no té a veure amb l’altra. Tots els polítics, i sobretot els governants, haurien de fer pinya contra la corrupció, el malbaratament dels diners públics i la transparència. S’hauria d’evitar cercar fantasmes on no n’hi ha i dedicar la nostra energia a millorar l’estat del benestar. No tot és política. L’honestedat, la transparència i l’honorabilitat són virtuts que no haurien de perdre els nostres representants. Per tant, cal deixar que la justícia actuï i «tregui de circulació» tots aquells que es dediquen a la «cosa pública» per defensar interessos particulars. És un error pretendre justificar l’activitat policial/judicial amb el procés sobiranista. Un corrupte no té pàtria. I per tant, cal allunyar-nos del projecte de país que es pretén consolidar. No serveix de res ni per a res lluitar per aconseguir unes estructures d’estat si mantenim una xarxa estranya i poc transparent. Per començar de zero s’ha de fer neteja i permetre que la justícia faci la seva feina. Com més nets i transparents siguem, més possibilitat tenim de sembrar la credibilitat dins i fora de les nostres fronteres. Espero i desitjo que el president de la Generalitat parli clar i català en la seva compareixença al Parlament. Els qui no tenen res a amagar només tenen un camí: la veritat i condemnar els «fora de la llei». En serem capaços?