Sense solució immediata per a l’N-340

Els alcaldes del Pacte de Berà avaluaran si duen a terme l’acció reivindicativa prevista per aquest mes a Tarragona

Per . Actualitzat el

Les negociacions sobre la problemàtica de la carretera N-340 continuen aturades. El secretari general d’Infraestructures, Manuel Niño, no ha donat cap solució immediata en la reunió que ha mantingut aquest matí a Madrid amb els alcaldes del Pacte de Berà. A la trobada han assistit Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla; Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra; Jordi Llopart, alcalde de Creixell; Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà i president del Consell Comarcal del Tarragonès; Fèlix Sans, alcalde de Bellvei; Joan Sans, alcalde de L’Arboç; Ramon Ferré, alcalde de Calafell; i Miguel Delgado, alcalde de Castellet i la Gornal. També hi ha pres part la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Maria Serramià. Ha excusat la seva presència Montserrat Carreras, alcaldessa de Cunit.

Manuel Niño ha reconegut que l’N-340 és el conflicte número ú de les carreteres espanyoles, tant en l’àmbit de trànsit com en l’àmbit d’accidentalitat, i els alcaldes consideren, per tant, que es tracta d’una «solució de prioritats polítiques».

El secretari general d’Infraestructures ha corroborat que les obres d’ampliació del projecte de duplicació de l’N-340 entre La Móra i la Pobla de Montornès s’iniciaran el 2016. De fet, ha confirmat que aquesta ampliació quedarà palesa en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Una alternativa que els alcaldes i representants dels municipis afectats consideren que «no és la solució», ja que coincideixen que l’única alternativa possible mentre no es dugui a terme el desdoblament de l’A-7 és la gratuïtat de l’AP-7 en el tram afectat. A més, creuen que «ha d’anar acompanyada de la prohibició de circulació dels vehicles pesants pel vial». Una mesura que també esdevé una «decisió política» i que podria fer-se efectiva de manera definitiva a principis del 2016, en funció dels resultats de la prova pilot a la carretera N-240.

Els batlles del Pacte de Berà consideren que la prohibició de vehicles pesants podria ser un «primer pas per desencallar la problemàtica». Tant els alcaldes com el secretari general d’Infraestructures han reconegut que la prova pilot que s’ha desenvolupat a l’N-II a Girona, entre Maçanet de la Selva i la Jonquera, de prohibir el pas de camions i obligar-los a circular per l’autopista AP-7 amb un descompte del 50% en el peatge, ha funcionat i, fins i tot, no ha comportat cap cost addicional.

Més enllà d’aquesta prohibició que afecta els camions, en el cas de la carretera N-340, se li suma el problema d’excés de circulació dels vehicles privats, principalment en temporades de màxima afluència al territori, com poden ser la Setmana Santa o l’estiu. En aquest cas, Manuel Niño ha parlat d’estudiar amb Abertis diferents escenaris que puguin comportar bonificacions també pels turismes.

El tram de l’N-340 entre Torredembarra i El Vendrell és un dels que acumula una major intensitat mitjana diària (IMD), i un dels punts negres del territori català. Des de principi d’any, s’han registrat a la carretera N-340 un total de 27 accidents, amb 2 morts, 3 ferits greus, i 34 ferits lleus. Unes xifres que s’acumulen a les registrades els anys anteriors:

Any      Accidents               Morts      Ferits greus           Ferits lleus
2010          52                          3                  4                          72
2011          58                          1                  4                          82
2012          60                          2                  3                          89
2013          62                          2                  8                          92
2014          41                          1                  7                          65
2015          27                          2                  3                          34

Unes dades molt similars a les actuals que demostren que la problemàtica continua existint, i que necessita mesures urgents per posar fi a aquesta sinistralitat. Les xifres tampoc compleixen amb el compromís i la voluntat política de treballar en la reducció d’aquesta sinistralitat en les carreteres europees.

Després de la trobada d’aquest dijous a Madrid, els alcaldes del Pacte de Berà es tornaran a reunir els pròxims dies per estudiar la viabilitat de l’acció reivindicativa que havien de celebrar aquest mateix mes de juliol a la ciutat de Tarragona. Són conscients, però, que el calendari de les pròximes setmanes els és desfavorable.