Volen fer proves amb mosques transgèniques en cultius d’oliveres de l’entorn de Tarragona

La firma Oxitec sol·licita a la Generalitat permís per alliberar fins a 2 milions d’insectes genèticament modificats per lluitar contra les plagues al sector

Per . Actualitzat el

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ha confirmat que l’empresa britànica Oxitec Insect Control ha presentat una sol·licitud amb la qual demana autorització per fer assajos científics amb mosques genèticament modificades a diversos cultius d’oliveres de l’entorn de la ciutat de Tarragona. La petició, que respon a un estudi per trobar noves fórmules per lluitar contra les plagues de la mosca de l’olivera, està ara als despatxos de l’administració catalana que, a través de la seva Comissió de Bioseguretat, haurà d’autoritzar o denegar la petició de la firma anglesa.

Els plans de l’empresa Oxitec són alliberar en diverses finques de l’entorn de la ciutat de Tarragona unes 5.000 mosques transgèniques setmanalment al llarg de tot un any. Això significaria, doncs, l’alliberament de prop de dos milions d’exemplars. Es tracta de mosques mascle genèticament modificades que, un cop s’aparellen amb les mosques femelles, produeixen larves que moren dins de l’oliva i, per tant, l’espècie deixa de reproduir-se. D’aquesta manera, amb el pas de les setmanes, la població de mosca es va reduint progressivament fins a deixar de ser un problema greu per a les explotacions.

De moment la Generalitat de Catalunya no ha analitzat la proposta de l’empresa britànica, si bé fonts consultades del departament d’Agricultura han recordat que ara fa un parell d’anys la mateixa companyia va registrar una altra petició per fer el mateix estudi en uns terrenys d’oliveres al municipi d’Alcover. L’anàlisi de la sol·licitud per part de les autoritats es va allargar massa en el temps i va ser la mateixa empresa interessada la que va retirar la petició al·legant que «havien trobat massa obstacles». Ara, un any mig més tard, Oxitec torna a fer la petició per testar el seu treball en uns terrenys pròxims a la ciutat de Tarragona, precisament després d’un any, el 2014, en què la mosca de l’olivera ha fet autèntics estralls en la producció d’oli a Catalunya. Segons Unió de Pagesos, alguns dels seus associats han arribat a perdre fins a un 60% de la collita per culpa d’aquest insecte.

Si bé des de les entitats ecologistes com Greenpeace s’ha posat en alerta «els riscos que aquesta prova pot comportar per a la biodiversitat i per a la producció olivera», el gremi de pagesos no es posiciona obertament amb relació a la possibilitat de fer front a la mosca de l’olivera fent ús dels avenços de la genètica. Miquel Blanch, responsable sectorial de l’oli del sindicat Unió de Pagesos, assegura que «en el sector hi ha tota mena de sensibilitats que des del sindicat hem de respectar. Els que fan oli ecològic són reactius a aquestes vies per contenir les plagues, però també és cert que hi ha molts pagesos que estan patint des de fa molts anys els efectes d’aquesta plaga endèmica i que realment estan expectants davant l’arribada d’una solució definitiva. L’any passat va ser especialment dur. Conec companys que van arribar a perdre fins al 70% de la producció per culpa de la mosca», assegura. Des d’aquesta perspectiva, des d’Unió de Pagesos s’adverteix que les autoritats han de «trobar solucions. Ja treballem amb alternatives com el trampeig massiu i alguns productes químics que s’han mostrat relativament efectius, però si hi ha alternatives que passen pel control de la reproducció de l’espècie, i són segures i de total garanties, és quelcom que tard o d’hora caldrà provar».

Des del departament d’Agricultura encara no s’ha fixat data per analitzar la petició d’Oxitec, que haurà de ser revisada per la Comissió de Bioseguretat (integrada per experts de les àrees de Salut, Territori i Agricultura de la Generalitat). La prova també haurà de ser avaluada per l’Estat.

Unió de Pagesos adverteix que cal trobar una solució per reduir els efectes de les plagues de mosca al sector, si bé ja està treballant en altres opcions com el trampeig i els insecticides

La firma britànica busca testar una fórmula definitiva per eradicar les plagues de mosca de l’olivera, que l’any passat van provocar pèrdues de fins al 60% de la collita a les nostres comarques