ESCAPADES D’ESTIU: Provença

El periodista gastronòmic, Fèlix Llovell, ens proposa una sèrie de racons on gaudir d’una escapda aquest estiu

Per . Actualitzat el

Ja som a l’estiu, temps d’escapades i de viatges. Iniciem uns suggeriments per gaudir al màxim.

Diuen els turistes i els viatgers que les tres regions d’Europa més belles pels seus paisatges d’interior són el Priorat (Espanya), la Toscana (Itàlia) i la Provença (França). Les tres han fascinat, meravellat i inspirat nombrosos escriptors, artistes i amants del bon viure, els quals han deixat petjada d’allò que expliquem. Les tres mereixen una visita d’un mínim de 4 dies per poder gaudir amb les seves inoblidables vistes. Avui proposem un passeig pel més destacat de la Provença, ressaltant les visites obligatòries d’aquest singular territori francès. Des de Tarragona per autopista ens esperen uns 500 km per arribar al primer destí. És per això, que sortint a la tarda, la millor opció és fer parada i nit a prop de la frontera i un hotel ideal amb una excel·lent cuina i un bon spa per relaxar-se és el de PERALADA WINE SPA & GOLF (*****), al costat del castell i casino de Peralada.

La primera cita amb la Provença la fem a Arlès, Patrimoni Mundial de la Humanitat, per recórrer els deu carrers i llocs on Van Gogh va pintar alguns dels seus quadres, com el famós Café Le Soir o els Jardins de l’Hospital. També hi podem trobar moltes reminiscències del seu passat romà, algunes de les quals tenen una certa similitud amb les tarragonines. Val la pena visitar el circ i l’amfiteatre romà, ambdós amb un aforament per a 20.000 espectadors. El circ està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 1981. Actualment, s’utilitza com a plaça de braus. La segona i tercera nit les passarem al fantàstic hotel LE PHÉBUS & SPA (*****), a Joucas, un Relais Chateaux al centre de la comarca del Luberon, un hotel i restaurant meravellós que ens permetrà fer curts recorreguts per gaudir de diferents llocs de la zona que val la pena conèixer.

 

Gordes

 

Gordes, penjat en una petita muntanya rocosa, es considera un dels pobles més bonics de França (igual que Roussillon i Lourmarin). Ofereix una magnífica panoràmica de la vall i de les muntanyes de Luberon.

L’Abbaye de Sénanque és un lloc únic al cor de la lavanda. Una abadia fundada el 1148 ens dóna testimoni de l’arquitectura cistercenca primitiva. Està habitada per una petita comunitat de monjos del Cister i es pot visitar.

Les Bories és un petit poble declarat monument històric l’any 1977. Constitueix el grup més importat de l’hàbitat de la pedra seca característica de la zona i està format per un grup de 7 cabanes.
Roussillon, el poble i les seves cases de color ocre, “el Canyó del Colorado” de la Provença, té una senda de les pedreres senyalitzada amb cartells didàctics sobre l’original geologia i les diferents etapes d’extracció de l’ocre.

Lacoste, amb els seus carrerons vorejats de cases de pedra que pugen fins al castell del Marqués de Sade, propietat actual de Pierre Gardin.
I Avignon, Patrimoni Mundial de la Humanitat, amb el seu famós pont de St. Bénezer, el de la cançó, i el Palau dels Papes que s’erigeix darrere de la corona de muralles del s. XIV de l’antiga ciutat.
L’última nit ens instal·larem a La Bonne Etape (****), a Chateaux-Arnoux, un altre magnífic Relais Chateaux prop de Sisteron, ple d’encant, per gaudir del seu confort, degustar l’exquisit corder de la zona i visitar la ciutadella de la que es considera la Perla de l’Alta Provença.

Valensole, no queda lluny i la visita és obligada, ja que és considerada la capital de la lavanda.

Ja de tornada, a Coustellet trobarem el museu dedicat a aquesta planta, que floreix al mes de juliol. Bonnieux també té extensos camps de lavanda i una fàbrica de mel d’aquesta flor. Si hi ha temps, altres llocs d’interès poden ser Lourmarin, L’Isle-sur-la-Sorgue (coneguda com la Venècia del comtat) i Baux-de-Provence, amb el seu castell medieval.