L’horitzó dels 80 escons

Per . Actualitzat el

Ara que ja es confirma que el 27-S hi haurà eleccions i que, a més a més, tindran un marcat accent plebiscitari, crec que és oportú avaluar quines són les possibilitats reals de victòria del moviment sobiranista català (integrat per la llista unitària Junts pel Sí i per la CUP). Al Parlament de Catalunya hi ha un total de 135 escons. Això vol dir que la majoria absoluta s’assoleix amb un total de 68 diputats i diputades. Aquesta és la fita mínima que s’ha de marcar la llista acordada per Artur Mas, Oriol Junqueras i les entitats sobiranistes del país (Òmnium i ANC). Només amb aquests resultats la llista liderada per Raül Romeva té la garantia, per ella mateixa i sense necessitat de tercers, de poder complir el programa i els passos a seguir per «desconnectar» d’Espanya, o almenys intentar-ho. Però si bé 68 diputats i diputades serien suficient des del punt de vista numèric, des del punt de vista moral i de legitimitat del projecte seria adient que la causa sobiranista assolís una major representació al Parlament de Catalunya. Sobretot, quan en aquest camí cap a la independència de Catalunya fins i tot ha calgut renunciar a les sigles de dues formacions polítiques històriques del país com són CDC i ERC. Sobrepassar els 70 escons i poder afegir a l’acord els que sumi pel seu compte la CUP (que podrien superar la desena si aconsegueix prendre-li vots a l’esquerra que representa l’opció de Podem i ICV) permetria uns registres que superarien els 80 escons sobiranistes al Parlament.

Obtenir aquesta representació, però, no serà gens fàcil. A banda del pes que tingui el vot nacionalista en aquests comicis, hi ha altres factors que cal tenir en compte i que determinaran la configuració definitiva de l’hemicicle parlamentari. Pel que fa al comportament del vot espanyolista, caldrà veure el resultat que assoleix Ciutadans i com aquests afecten el PSC i el PP, que podrien perdre suports però no tants com la gent es pensa. A la banda del vot d’esquerres cal veure quina serà l’entrada de Podem, que ha incorporat ICV a la seva proposta, i com aquesta és capaç de competir amb la visió de l’esquerra independentista de la CUP.