Discutir com feres

Per . Actualitzat el

lleóAquesta setmana et porto un truc que et sonarà una mica estrany: discuteix com les feres. Sé què estàs pensant: no entenc res, si l’Alejandro sempre escriu coses per aportar bon rotllo. No et preocupis, no he canviat, només continua llegint.
Imagina un lleó enorme al mig de la sabana africana. Un lleó amb una boca on entren els caps de tres domadors i amb les ungles com espases de Toledo. Un bitxo d’aquells que fa por. I veus que mentre ell està estirat matant mosques amb la cua, es presenta al davant un altre lleó amb ganes de gresca. Ja et pots fer una idea que si s’acosta és perquè no serà un gatet, així que mires l’escena (per la tele des del sofà de casa) i penses: ja veuràs la que es formarà aquí. Dues bèsties d’aquesta envergadura, full equip d’ullals i urpes, lluitant pel dret de cuixa de la camada, això serà un bany de sang. Comencen amb quatre rugits que prometen espectacle. Dues o tres esgarrapades a l’aire i comença la lluita. La veritat és que és impressionant veure com salten i s’intenten mossegar però t’aconsello que posis atenció perquè la cosa no dura gaire. En cosa de pocs segons tot s’acaba i no és perquè un dels dos mati l’altre. Les lluites entre feres acaben quan els dos entenen qui guanyarà. En aquell precís instant, el que veu que ha de perdre acotxa el cap i marxa i l’altre el deixa marxar. Per què? Doncs perquè no té sentit lluitar a mort ni pel que acabarà mort ni per l’altre, que tampoc vol prendre més mal del necessari.
Per això et proposo que el pròxim cop que et posis en una discussió facis com els lleons. Si t’adones que t’has equivocat, cosa que passa molt més del que estem disposats a reconèixer, és el moment d’acotxar el cap. No té sentit que segueixis discutint «fins a la mort» perquè només us fareu més mal. Si ja has vist que l’altre té raó, dóna-l’hi. I si és una d’aquelles discussions en què el que està equivocat és l’altre, en pic ho reconegui, deixa-li una sortida digna perquè no guanyes res seguint a mossegades.  Així que ja ho saps, a discutir com les feres, això sí, verbalment.