Tarragona, a la recerca de noms per integrar la llista de Junts pel sí

Ball de noms al territori per encapçalar una llista unitària tarragonina alineada amb la presentada per Mas i Junqueras a Barcelona

Per . Actualitzat el

La cita amb les urnes el pròxim 27 de setembre amb un marcat to plebiscitari ja no té marxa enrere. Així ho ha deixat clar el cap de llista de Junts pel sí, Raül Romeva, en l’acte de presentació oficial de la candidatura que aglutina tots els moviments sobiranistes del país (a excepció de la CUP) i que estarà encapçalada a la circumscripció de Barcelona pels seus líders catalans. Un cop tancat l’acord i fets públics els passos a seguir perquè Catalunya esdevingui un país independent si la proposta unitària assoleix la victòria a les urnes, és hora que les comarques de Tarragona, tal com ja s’ha fet a la capital catalana, busquin els noms dels homes i les dones que han de liderar aquest projecte polític sense precedents a casa nostra. De moment no hi ha res confirmat, però des de fa dies comencen a sonar els noms de possibles candidats i candidates a ocupar les primeres places d’aquesta llista que, per primera vegada, estarà encapçalada per personalitats no polítiques. Les cúpules tarragonines de CDC, ERC i de les entitats Òmnium i ANC estan immerses en la recerca dels noms més adients i representatius de l’anhel de Junts pel sí. La llista definitiva, però, no es coneixerà fins a finals de juliol.

Germà Bel, prestigiós economista nascut a les Cases d’Alcanar, és el nom que més sona per encapçalar la llista de  Junts pel sí a la demarcació. Entre ell i el secretari general del sindicat UGT a la província, Jordi Salvador, estarà amb tota probabilitat l’elecció del nom de la persona més visible de la candidatura unitària a les nostres comarques.

CDC i ERC
Ja està acordat que els dos primers llocs de la llista siguin per a representants de la societat civil, mentre que la tercera plaça queda en mans de Convergència Democràtica de Catalunya i la quarta, en mans d’Esquerra Republicana de Catalunya. Tot indica que la primera plaça de CDC es decidirà entre els noms d’Albert Batet (alcalde de Valls), Jordi Sendra (senador) i Jordi Jané (actual conseller d’Interior de la Generalitat). Però això podria canviar si les dues primeres places de la llista són ocupades per homes. Aquest fet podria obligar CDC a col·locar una dona (es parla de l’exalcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau) en  el número 3 de la llista. Convergència s’ha marcat el 28 de juliol com a data perquè les federacions comarcals presentin un màxim de tres noms cadascuna. El dia 30 de juliol la formació donarà a conèixer els noms definitius que Convergència posa a la llista, així com l’ordre que ocuparan.
ERC, per la seva banda, ja ha començat a proposar noms des de les comarques. Ferran Civit, nou president del partit a la demarcació, es postula per ocupar una de les primeres places a la llista tarragonina. També sonen l’alcalde de Vilallonga del Camp, Ignasi Valera, i l’ebrenc Lluís Salvadó, delegat territorial del govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre del 2004 al 2010 i secretari general adjunt d’ERC. Des de la formació republicana s’aniran donant noms al llarg dels pròxims dies, si bé al final caldrà consensuar amb CDC i amb Òmnium i l’ANC l’ordre i el nombre final d’homes i dones per tal de complir la llei de paritat. La representativitat de la llista, un cop ocupats el primer i segon lloc per les entitats sobiranistes, es repartirà amb un 60% per a Convergència i un 40% per a ERC, seguint l’acord tancat per les cúpules d’ambdós partits en l’àmbit català per tal de concórrer plegats als comicis.

Societat civil
On hi ha més interrogants és al voltant dels noms dels homes i dones que han de representar la societat civil del territori. Als noms de Germà Bel i Jordi Salvador cal afegir-ne altres que estan sonant amb força aquests dies. Es parla, per exemple, de l’exrector de la URV Francesc Xavier Grau, que en cas d’accedir-hi podria ocupar també una de les dues primeres places de la llista tarragonina. També del president de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, així com el de la presidenta d’Òmnium del Tarragonès, Rosa Maria Codines. També sona, tot i que en cercles més reduïts, la presidenta de Càritas Catalunya, la tarragonina Carme Borbonès.
Tret que algú es tregui de la màniga un nom nou mediàtic, procedent sobretot del món de l’art i la cultura (com ara del perfil de l’actor Oriol Grau o del cantant d’òpera Àngel Òdena) els representants aportats per la societat civil estaran molt probablement entre la relació de noms d’aquest article.