Nou Moderno, guardonat als Premis d’Enoturisme de Catalunya 2015

Per . Actualitzat el

A 93 quilòmetres de Tarragona, a prop de Gandesa, a l’altiplà de la Terra Alta, entre vinyes, oliveres i un dels parcs eòlics  més grans del país, trobem Vilalba dels Arcs, un poble amb racons plens d’història, com el carrer Major, el carrer del Call, la plaça de l’Ajuntament o l’església parroquial, i edificis i carrerons carregats de llegendes i tragèdies, des dels templers i hospitalers fins a les malaurades jornades de la Guerra Civil, en concret la Batalla de l’Ebre. Un municipi agrícola on el conreu de la vinya (garnatxa blanca) i les oliveres (empeltament) gairebé mil·lenàries és acurat i meticulós, la qual cosa es tradueix en la singularitat i finesa dels seus vins i olis, amb nombrosos cellers i almàsseres. Un lloc que aquests dies ha tingut ressò nacional perquè el seu Nou Moderno ha obtingut el guardó en la categoria de Restaurants dels Premis d’Enoturisme de Catalunya 2015 de la Generalitat, que va lliurar a les Caves Codorniu el president català, Artur Mas.

Hereu de la llarga tradició del bar-restaurant Moderno (1967), el Nou Moderno neix el 2011 amb la vocació d’obrir el pot de les essències de la Terra Alta a tots els seus visitants. Fa tres generacions que ens dediquen a hostatjar i donar acollida als que volen gaudir dels productes i de l’entorn d’aquesta terra, aportant la seva experiència i sapiència en l’elaboració dels plats clàssics, amb revisions actualitzades de plats elaborats amb productes autòctons, organitzant tasts i col·laborant amb la D.O., cellers i distribuïdors de manera habitual. El Nou Moderno és un lloc de repòs i de calma així com punt de partida de múltiples activitats que es poden desenvolupar en l’entorn gairebé verge que l’envolta. I és el germà petit del Bar Moderno, local inaugurat pels avis Jepo i Roseta, ja fa gairebé 50 anys. La Rosa Vallestí, néta de la Roseta, juntament amb la Teresa Vandellòs, la seva mare, són les cuineres de la casa. La Teresa aporta l’experiència en l’elaboració dels plats clàssics de la Terra Alta, que té com a exemples la truita en suc, la clotxa o el fricandó de vedella, recepta original de la iaia Rosa. La Rosa posa la guspira de la innovació a la carta, amb revisions actualitzades de plats elaborats amb productes autòctons, cuina amb tocs de fusió i menús de tast maridats amb vins de la Terra Alta. Plats divertits i a la vegada honestos i respectuosos amb el producte i el medi en què s’han cultivat. El seu germà, Josep Ma, té cura de la sala i del celler, amb unes 200 referències. El vi, element essencial de la cultura i del desenvolupament socioeconòmic de la comarca, també és un producte estrella de la casa. Com a família d’arrel pagesa defensen la presència dels vins del poble i de la D.O. que l’empara.

Les especialitats de la casa són la clotxa d’arengada i raïm amb el seu caputxino de tomàquet (10 €); crema de marcona salada amb cruixent de bacó (7,50 €); truita en suc (especialitat de la Terra Alta) (8,50€); braó de xai cuit a baixa temperatura, amb herbes aromàtiques i daus de préssec caramel·litzats (13,50 €); galta de porc ibèric a les herbes, daus de taronja i nyoquis de patata perfumada (13,50 €); bacallà confitat amb magrana i allioli de mel (13€); fricandó amb làmines de xampinyó i xips de vegetals (8€); gelat de xocolata, formatge fresc i oli arbequí, (5€); mousse de taronja amb mel i cruixent de neula (4,50 €), i xocolata negra tendra amb pa amb tomàquet (6 €). També ofereix un menú per 12€ i un menú degustació per 35 €. El vi de la casa és de vinyes pròpies de Moranillo, La Moderna blanc i negre, 8 €.