Pas endavant per millorar el control de la qualitat de l’aire

Aquesta setmana la Generalitat constitueix la Taula sobre la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona

Per . Actualitzat el

Sabem què respirem diàriament les persones que residim a l’entorn de Tarragona? Fins a quin punt la qualitat de l’aire incideix en la salut de les persones? Quins efectes té l’exposició constant a gasos procedents del trànsit o de les grans indústries químiques establertes al territori? Com a societat, podem fer entre tots alguna cosa més per millorar la qualitat de l’ambient? Són moltes preguntes que des de fa molts anys es fa una bona part de la població tarragonina i que ara, per primera vegada, els poders públics semblen disposats a contestar o, almenys, a intentar-ho. Aquesta setmana es constitueix formalment la Taula sobre la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, impulsada per la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i amb la participació de tots els agents que tenen alguna cosa a dir en la matèria. A partir d’ara en una mateixa taula seuran administracions, indústria, grups ecologistes, acadèmics, científics i entitats veïnals per parlar sobre la qualitat de l’aire que respirem i les possibles mesures que cal prendre per garantir un ambient al més saludable possible per a les futures generacions de tarragonins i tarragonines. La Taula neix amb tota la bona voluntat del món, confiant que de la confrontació de posicionaments tan dispars com els que poden tenir, per exemple, els grups ecologistes i les químiques, puguin sortir mesures que beneficiïn el conjunt de la societat sense perjudicar cap dels sectors econòmics establerts a la zona.

La Taula sobre la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona es constitueix formalment aquest dimecres a la delegació territorial del govern de la Generalitat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que d’aquesta manera compleix la resolució aprovada recentment pel Parlament de Catalunya en la qual s’instava el govern català a crear un instrument que ajudi a millorar el control de l’aire a les nostres comarques des de la transparència i el diàleg entre tots els agents implicats. Pràcticament tots els membres que han estat convidats a prendre-hi part han acceptat la missiva del conseller que, a partir d’ara, tindrà la responsabilitat, juntament amb el delegat territori, Joaquim Nin, de convertir aquesta taula en una eina útil i funcional de la qual puguin derivar-se conclusions fermes i accions concretes a desenvolupar en matèria de control i millora de la qualitat de l’aire al territori.

Des del govern de la Generalitat s’insisteix que des de fa molts anys hi ha mesures de control exhaustives i a temps real sobre la qualitat de l’aire a la zona, així com eines per detectar l’origen i les conseqüències d’episodis puntuals d’emissions que es produeixen sobretot als polígons industrials nord i sud de Tarragona, on es concentren la gran majoria d’empreses químiques del territori. D’acord amb les dades recollides per les autoritats al llarg de tots els anys, la qualitat de l’aire tarragoní no difereix de la d’altres punts de Catalunya i en termes generals no representa cap perill demostrable per a la salut de les persones. Les medicions fetes pels tècnics de la Generalitat, tret de moments puntuals en dies molt concrets de l’any, situen els llindars de l’aire de Tarragona dins dels paràmetres recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Malgrat això, ara fa uns mesos un estudi realitzat per la UPC alertava de la presència continuada de benzè i butadiè 1,3 a l’ambient de Tarragona, gasos considerats cancerígens i que no eren controlats pels sistemes establerts. Aquest estudi, promogut per la Plataforma Cel Net amb alguns ajuntaments de la zona, va posar de nou sobre la taula el debat sobre la qualitat de l’aire a Tarragona, fins al punt que algunes formacions polítiques el van portar al Parlament de Catalunya, on es va aprovar per unanimitat crear aquesta Taula que ara es posa en marxa oficialment. Al mateix temps al territori s’ha iniciat una recollida de signatures per demanar que es realitzi un nou estudi independent sobre l’aire tarragoní.

En la mateixa línia el debat sobre la qualitat de l’aire arriba aquest divendres a l’Ajuntament de Tarragona. Una moció conjunta presentada per CiU, ICV, CUP, ERC i Ciutadans farà que el consistori, governat del PSC, elabori al llarg dels pròximx mesos un estudi sobre l’estat de l’aire a la ciutat.

Convocatòria-Taula-Camp-de-Tarragona-2