L’oposició forçarà Ballesteros a fer un estudi sobre la qualitat de l’aire

Tots els grups municipals tret del PSC i el PP presenten una moció conjunta per fer-ho possible

Per . Actualitzat el

El ple de divendres de la setmana vinent aprovarà amb tota seguretat una moció signada per la CUP, C’s, ERC, CiU i ICV-EUiA que insta al Govern municipal a realitzar un estudi sobre la qualitat de l’aire a Tarragona. El document, que els seus impulsors esperen que s’aprovi per unanimitat, preveu que el cost de l’estudi no recaigui només en l’erari municipal i que es busqui la complicitat de les empreses del territori (especialment les químiques) i de la resta de municipis afectats del Polígon Sud (la Canonja, Vila-seca i Salou).

Cal recordar que ben aviat es configurarà la Taula sobre la Qualitat de l’Aire a instàncies del Parlament de Catalunya i després que les administracions del territori ignoressin l’informe sobre la qualitat de l’aire presentat fa més d’un any per la Plataforma Cel Net. Un document que alertava d’elevats índexs de dos component cancerígens a l’aire d’alguns municipis del Polígon nord de Tarragona. Aquesta entitat ha estat present en la presentació a la premsa d’aquesta moció i ha celebrat que la capital del territori impulsi un document similar que Josep Maria Torres, portaveu de Cel Net, ha qualificat d’únic a l’Estat.

Si donem un cop d’ull a l’estudi anterior que Cel Net va encarregar a la UOC a instàncies de quatre ajuntaments del Polígon nord de Tarragona, el cost d’aquest nou informe podria ser d’uns 90.000 €. Amb tot, els promotors de la moció admeten que encara estan pressupostant-lo per tal que el primer semestre de 2016 ja pugui estar adjudicat.

El PSC ja ha anunciat que votaran a favor d’una moció que posa en avís a Ballesteros que veurà ja en el primer ple de la legislatura com forces tan aparentment diverses són capaces d’acordar actuacions i marcar l’agenda del Govern municipal. Una tasca de govern que en el cas d’aquesta moció, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, ja s’ha afanyat a advertir que controlaran perquè es compleixi l’acord aprovat en plenari.