Vigileu amb la calor

Protecció Civil alerta a la ciutadania dels perills de les altes temperatures

Per . Actualitzat el

Quina calor que fa! Aquest és el principal comentari als carrers i places de totes les poblacions de les comarques de Tarragona. I és que aquests dies el territori està vivint una onada sostinguda de calor, amb temperatures que de manera continuada freguen els 30 graus i que, al sol, poden superar fàcilment els 40. Davant de les altes temperatures cal extremar les mesures preventives, especialment a les zones forestals (per l’alt risc d’incendis) i entre la població (especialment entre la gent gran i els menors d’edat). Als serveis d’urgències dels nostres CAP i Hospitals és habitual aquests dies atendre pacients amb marejos i clars símptomes de deshidratació que, si bé no acostumen a ser problemes greus, poden donar-nos algun ensurt. Des de Protecció Civil de la Generalitat alerten que la calor continuarà encara diversos dies, motiu pel qual es manté activat el Pla PROCICAT per Onada de Calor amb tot un seguit de mesures i recomanacions a la població.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que davant aquest augment significatiu de les temperatures es tingui especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics…).

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura que sigui possible, els familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.

També és molt important extremar les precaucions a la platja i no banyar-se en cas de trobar-se malament o cansats per evitar un incident greu. Per això és especialment important que, si us voleu refrescar, escolliu fer-ho a la dutxa i no endinsar-vos al mar per evitar posar-vos en perill.

D’altra banda, la Direcció General de Qualitat Ambiental a través del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, informen que s’ha superat el llindar d’informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic a les zones de mesurament de la qualitat a diversos punts de Catalunya.

Els grups que poden ser més sensibles en aquesta situació són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l’aire lliure, especialment a les hores en què els nivells d’ozó són més alts, els infants i la gent gran.

Pla INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla d’emergències per risc d’incendis forestals INFOCAT a causa de l’elevat risc d’incendi en gairebé una trentena de comarques de Catalunya. A les nostres comarques parlem de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat. Les zones on el risc és més gran és tota la franja litoral i prelitoral. La persistència i agreujament de l’onada de calor fa que augmenti la situació de risc i cal ser especialment curosos en les actuacions a les urbanitzacions situades en zona boscosa o prop de zones arbrades.

Protecció Civil de la Generalitat demana als ciutadans que evitin qualsevol actuació imprudent que agreugi el risc d’incendi i que alertin amb rapidesa al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum.

grafic_calor