L’aire que respirem

Per . Actualitzat el

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha enviat una carta a ajuntaments, associacions veïnals, entitats ecologistes i mediambientals, empreses químiques, empreses turístiques, universitat, Port de Tarragona i altres administracions perquè s’adhereixin a la taula territorial sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de les emissions atmosfèriques al Camp de Tarragona que la Generalitat constituirà formalment la setmana vinent. La voluntat del conseller, complint una resolució aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, és  crear un fòrum obert on tots els agents implicats del territori, tant públics com privats,  puguin intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire i els efectes que les emissions atmosfèriques puguin tenir sobre la salut de les persones.

La llista de convidats a participar en aquesta taula sobre la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona és llarga i caldrà veure quina és la resposta del territori davant d’aquest intent per donar resposta a una demanda plantejada des de bona part de la ciutadania des de fa anys.

En major o menor mesura, tots hem de tenir curiositat i fins i tot una certa preocupació per saber amb tota mena de detalls com és l’aire que respirem, especialment en un territori com el nostre que acull grans indústries, un port potent i una important concentració demogràfica. És per això que des d’aquest mitjà aplaudim la decisió del Parlament de Catalunya i de l’actual conseller de Territori de la Generalitat per crear un espai transversal on tothom podrà dir la seva i suggerir actuacions i noves mesures per garantir i fins i tot millorar la qualitat del nostre entorn. Confiem que l’adhesió del teixit social, econòmic, acadèmic i institucional sigui màxima i que, entre tots, s’apliquin mesures consensuades que beneficiïn el conjunt del territori sense entorpir el seu desenvolupament econòmic i el seu dinamisme. De ben segur els posicionaments d’indústria i ecologistes, per exemple, seran enfrontats. Però només de la generositat de totes les parts sortiran accions concretes i útils per al futur.