Finalitza amb èxit la nidificació de la gavina corsa al Port

Es tracta d’una espècie amenaçada d’extinció a Catalunya

Per . Actualitzat el

Tècnics dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona, del Departament de Medi Ambient del Port de Tarragona, i del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, han censat i marcat amb anelles la població de gavina corsa que ha niat aquests mesos per tercer cop en el moll de la Química del Port de Tarragona. L’operació conjunta de anellament es va realitzat ahir.

El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya considera aquesta espècie vulnerable i amb el risc de passar a la categoria en perill d’extinció. El Departament té un pla de recuperació de la gavina corsa aprovat l’any 2004 i realitzar el seguiment de les poques poblacions existents vigilant les zones de cria, regulant les activitats científiques, esportives i comercials que tenen lloc a les proximitats de la zona de nidificació, senyalitzar adequadament, etc. L’èxit de nidificació de cria al port de Tarragona és una mostra més de la bona col·laboració entre administracions i entitats per conservar i gestionar les poblacions existents d’espècies protegides

La colònia d’aquesta espècie s’ha establert en un lloc d’accés restringit i en una zona del nou moll de la Química, recinte del Port de Tarragona que sembla que reuneix característiques adients per a l’espècie.

Un total de 380 nius han estat cartografiats i censats, i s’han pogut anellar per a conèixer els seus desplaçaments i futura història vital. Concretament, el nombre final de polls anellats ha estat de 236, dels 700 que hi ha. L’operació d’anellament no pot excedir als 75 minuts . Els equips han anat anellant a un ritme d’entre un poll a dos per minut, que amb la dificultat que comporta metodològicament el tema és un resultat prou bo i que ens ajudarà a conèixer els moviments migratoris d’aquesta espècie amenaçada en un moment en que sembla canvien les zones protegides per entorns portuaris lliures de depredadors Han treballat quatre equips de quatre persones cadascun per tal de portar a terme l’anellament, de forma molt ràpida perquè els polls no s’estressin.

La productivitat de la colònia ha estat sorprenent, i és que són coneguts els desplaçaments d’adults de la colònia que volen des del Delta de l’Ebre al Port de Tarragona per aprofitar el rebuig de la flota pesquera.

Aquesta colònia de gavines corsa del Port de Tarragona és la tercera en nombre d’exemplars de tot Catalunya. Malgrat la seva mida, la gavina corsa no té a veure amb els gavians que el públic sol veure al litoral català. Té el bec vermell amb la punta groga i les potes grises. Els joves, molt marrons, tenen la cua totalment negra. És una espècie endèmica de la Mediterrània on cria en pocs indrets i que a Catalunya presenta dos terceres parts de la seva població mundial.