Villa Retiro, una gran cuina en un petit restaurant i hotel amb encant

Per . Actualitzat el

Fran López està apostant molt fort per la superació del seu restaurant Villa Retiro, esforçant-se al màxim no només per mantenir i consolidar la seva estrella en la guia Michelín, que fa ja uns anys que la té, sinó, fins i tot, aspirant a tenir una segona.

Aquesta dedicació s’observa en entrar al menjador de l’establiment, que en els darrers temps s’ha renovat totalment, millorant la decoració, l’espai entre taules –que s’han quedat en sis–, canviant les estovalles, que són de fil; posant quadres nous a les parets i, molt singularment, augmentant en nombre el servei de sala, amb 4 cambrers i el mestre de sala i sommelier Javier Campos, de gran professionalitat i que té cura d’un celler amb unes 400 referències.

I tot això sense descurar gens ni mica la seva cuina, que continua sent impecable amb plats excel·lents de cuina tradicional mediterrània, innovats amb la creativitat del xef, que és molta.
Plats plens de sabors, textures, colors per fer les delícies de paladars exigents, com l’arròs de costa i no; un arròs cremós amb sípia, galeres pelades, cruixent d’anguila del Delta i tempura de salicòrnia (24€); el guisat de llamàntol del país amb cigrons en 2 textures i suquet amb el seu coral (34€); la gamba del Mediterrani (32€); el foie mi-cuit (20€), tot un clàssic de la casa; el peix de la llotja, s/m.; el llobarro salvatge (28€); la cua de bou (24€); el colomí rostit (23€); sense oblidar els aperitius, iniciats amb oli de Pinell de Brai amb 3 tipus de sal, i seguits de bombó de pesto, trampantojo d’oliva negra; popets i corball fumat al moment, fals cava (suc de poma verd amb gingebre i escuma de yusu) i la petita amanida Cessar.

I, naturalment les postres, amb l’assortiment de formatges, 14€ i el citrus, que és un sorbet de taronja sanguina amb textures de cítrics de la pròpia horta, merenga i gelatina de tarongina (12€); entre altres exquisideses.

Villa Retiro també ofereix un menú degustació per 62€ euros que, maridat amb vins, puja 25 euros més; un Menú Homenatge, 90€, maridat amb vins (35 euros més). A migdia té el menú de l’arròs, 48€, i de dimarts a divendres no festius, el menú executiu, 35€ (preus sense IVA).

Destaquen també els seus quatre tipus de pa: blanc, de nous, de calçots i de mantega, una autèntica delícia.

Inaugurat l’any 2006, el restaurant es complementa amb un petit hotel spa amb encant de només 7 habitacions i 2 suites, que ocupa un edifici construït l’any 1882 per Josep Fontserè, mestre d’Antoni Gaudí, i catalogat com a edifici modernista colonial.

Està envoltat d’un jardí exuberant, amb plantes tropicals, arbres centenaris, salts d’aigua, coves i llacs, en una finca molt tranquil·la dins de la població de Xerta, a uns 10 km de Tortosa per la carretera que va a Móra la Nova.