L’abús del sol pot comportar l’aparició de melanomes en el futur

Els dermatòlegs avisen que quan ens posem morens la nostra pell ja està danyada i que cal protegir-se a consciència per evitar riscos

Per . Actualitzat el

Amb l’arribada de l’estiu som molts els que aprofitem per agafar color sota el sol. El cap del  Servei de Dermatologia, el doctor P. Zaballos, explica les mesures que hem de tenir en compte per tal de gaudir-ne sense patir conseqüències negatives per la pell.

Què hem de fer per gaudir del sol aquest estiu sense que cap risc? Segons el doctor Zaballos, cal evitar prendre el sol entre les 11 del matí a les 5 de la tarda, que és quan el sol arriba amb un major índex de radiació ultraviolada. També és vital usar crema fotoprotectora vint minuts abans de l’exposició al sol i renovar-la cada dues hores. També és recomanable aplicar-la abans de sortir al carrer, ja que el sol és tan perjudicial com el de la platja. En tots els casos cal ser minuciós i aplicar-la a consciència.

Molta gent creu que tenir la pell bronzejada és un símptoma de salut, però s’ha de tenir en compte que el bronzejat és un sistema de defensa contra una agressió natural del sol, no és una qüestió estètica. «Quan ens posem morens la nostra pell ja està danyada. El sol no és verinós però no se n’ha d’abusar, ja que un excés d’exposició solar és el factor més important a l’hora de patir un melanoma, un tipus de càncer que mata el 30-35% dels pacients que el pateixen», assegura el dermatòleg. De fet, els oncòlegs avisen que el melanoma és, juntament amb el de pàncrees, un dels més perillosos que hi ha, per això hem d’evitar qualsevol factor de risc. «I, repeteixo, l’abús del sol és un dels principals factors de risc a l’hora de contraure un melanoma en el futur», conclou.

Les cremades, els pitjors enemics de la pell

Cremar-se durant l’estiu és un dels principals factors de risc a l’hora de contraure càncer de pell, sobretot si succeeix abans dels 18 anys. La pell té memòria i la dels nens és molt sensible. Aquest factor, sumat al fet que el 80% del sol que prenem al llarg de la nostra vida és abans dels 18 anys, fa que hàgim d’extremar la cura amb els més petits. Els adults i els nens amb la pell, els ulls i el cabell molt clars, a més dels que tenen moltes pigues, han d’extremar les precaucions a l’hora de prendre el sol.

Segons el cap del servei de dermatologia generalment no ens posem la suficient. «Com a professionals mèdics de la pell ens fa la sensació que encara hi ha moltes cremades i sabem del cert que cada cop hi ha més melanomes, perquè la incidència d’aparició és el doble cada deu o quinze anys», assegura el doctor Zaballos.