La reivindicació del futbol femení

L’equip de jugadores de la UE Els Pallaresos jugarà la pròxima temporada a la Primera Divisió davant d’equips de la categoria de Barça i Espanyol

Per . Actualitzat el

Ara fa dos anys va néixer la Unió Esportiva Els Pallaresos, amb l’objectiu de ser una plataforma de formació en l’esport del futbol per als infants de la demarcació. Un dels pals de paller d’aquesta jove entitat ha estat i és el futbol femení, entès com una disciplina que necessita ser tractada amb una cura especial per les seves característiques i alhora assolir la plena normalitat per no patir els greuges comparatius que sempre l’han caracteritzat.

Jesús Fernández, coordinador de futbol de la UEP, és un dels artífexs del model formatiu que s’implementa des de l’entitat, el qual ha triplicat el nombre d’alumnes inscrites en tan sols dos anys. «Vam començar competint dins del Consell Esportiu del Tarragonès, però no existia una competició femenina i les nenes s’havien d’enfrontar a equips mixtos o masculins, amb la frustració que això generava en molts sentits», explica Jesús.
Que l’esport femení en general no ho té fàcil a les nostres comarques és un fet constatable, però el cas del futbol és paradigmàtic. Actualment, no existeix cap competició en l’àmbit del Tarragonès i comarques limítrofs que permeti mantenir una regularitat competitiva entre equips, malgrat el volum de conjunts.
«A Tarragona no hi ha centenars d’equips de futbol femení, però n’hi hauria suficients per organitzar una competició intercomarcal: Tarragonès, Baix Penedès, Terres de l’Ebre… Aquesta és una idea que nosaltres ja fa temps que hem plantejat, no una sinó moltes vegades, però fins ara tan sols s’ha quedat en bones intencions de part dels organismes competents», assegura Fernández.
Aquesta impossibilitat de competir significa que els esforços que les nenes i els seus formadors realitzen diàriament no es veuen recompensats amb allò que, en definitiva, és el motor de l’esport: la competitivitat i l’esperit de superació. «el futbol femení és, en essència, créixer i formar-se, lluitar unides per assolir fites i treballar valors molts importants com la companyonia, la complicitat i la constància, que serveixen per assolir l’esperit de superació».
Davant d’aquesta realitat, l’entitat, esperonada per les jugadores i les seves famílies i veient els grans resultats que estava obtenint en les competicions en què participava, va decidir fer un salt mortal sense xarxa i integrar-se a la Federació Catalana de Futbol per començar a jugar a la Segona Divisió de la lliga catalana amb equips d’arreu del país. Això va ser tot un repte, tant pel que fa al joc com per a la logística i les finances, ja que significava desplaçar-se sovint a molts quilòmetres de distància, «tant l’entitat com les famílies hem hagut de fer grans esforços econòmics i personals per poder disputaren aquesta categoria, no sabíem molt bé com aniria, però, finalment, l’esforç ha valgut la pena».

Directes a Primera
I és que les noies de la UE Pallaresos, sota les ordres del seu entrenador Xavi Vives, es van proclamar campiones de la Segona Divisió femenina en categoria infantil-aleví, amb 61 punts, i van obtenir l’ascens directe a la Primera Divisió, el que significa que la pròxima temporada s’enfrontaran a equips de la categoria de Barça i espanyol.
«Som una mostra que si les coses es fan pensant més enllà dels guanys econòmics i materials i buscant el camí per donar resposta a les inquietuds personals, en aquest cas, de les nenes, els resultats no tarden a arribar», afirma Jesús Fernández. Actualment la UEP disposa de cinc equips femenins que garanteixen la continuïtat d’aquest projecte.