Instal·len onze noves boies ecològiques d’abalissament al litoral tarragoní

Repsol s’ha fet càrrec de tots els biòtops i de la seva instal·lació

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana s’ha presentat a Torredembarra la instal·lació d’onze boies ecològiques més a les costes del litoral tarragoní; de les quals quatre es destinaran a les platges de Salou i se sumaran a les que s’instal·laran a Torredembarra (1), l’Ametlla de Mar (3) i Tarragona (3). Així, aquest projecte, que ja té una trajectòria a la Costa Daurada afegeix 11 nous punts a les 46 boies ja existents a Torredembarra, Altafulla, l’Ametlla de Mar i Salou per fer l’abalisament de les seves platges.

Des de l’any 2012, amb el suport de Repsol, la costa de Tarragona ha apostat per l’abalisament ecològic de les seves platges amb la instal·lació de boies ecològiques. A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases de les boies ecològiques són biòtops com els dels parcs, amb forma de grans peces d’obra que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines, tot formant un escull. A més, aquestes boies incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí i que fa que siguin estructures permanents (se n’aprofita gran part d’un estiu a l’altre).

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s’ha fet càrrec de tots els biòtops i de la seva instal·lació, mentre que els ajuntaments financen el seu manteniment.

Biòtop Antina

La idea de les boies ecològiques ideades per Miquel Rota –expert en aquariofília marina, cultiu de roca viva i professional del busseig- neix a partir del seu projecte per a la construcció del Biòtop Antina, una muntanya submarina de 18 metres d’alçada per 80 metres de diàmetre, feta amb roques de carbonat de calci d’origen coralí, que s’ha d’ubicar al conjunt natural marí del litoral de Torredembarra.

El projecte del biòtop Antina es troba des de fa mesos en la seva fase final. Des de l’inici, l’Ajuntament de Torredembarra ha donat el seu suport perquè es pugui desenvolupar aquest projecte, el qual vol ser un referent mundial des del punt de vista ambiental i ecològic, alhora que vol servir com a reclam turístic per a la zona i als amants del busseig.