La URV reformularà l’oferta de màsters pel curs vinent i la de graus pel 2016-17

El rector presenta el seu primer informe al Claustre i demana més recursos per poder rebaixar les taxes

Per . Actualitzat el

La URV és una de les universitats més importants de l’Estat, tot i la seva curta vida. Per segon any consecutiu el centre tarragoní figura entre les cent millors universitats del món amb menys de cinquanta d’anys de vida, concretament en el lloc vuitanta, d’acord amb el rànquing 100 under 50 de la revista ‘Times Higher Education’. Aquesta posició és complementada per una bona situació tant en el context català com espanyol en les dimensions tant de formació com de recerca.

En la recerca l’impacte de la URV en alguns camps és envejable i es converteix en la universitat de l’Estat amb articles citats amb més freqüència en el camp de les Matemàtiques, la Informàtica i l’Enginyeria, la segona d’Europa i la setzena del món, segons el CWTS Leiden Ranking 2014. En l’àmbit de les Ciències de la Terra i el Medi Ambient, aquesta mateixa classificació situa la universitat de les nostres comarques com la segona de l’Estat, la 39a d’Europa i la 103a del món. Aquestes dades adquireixen major importància si tenim en compte que hi ha més de 18.000 universitats a tot el planeta i que si establim una gràfica en la qual les variables siguin el percentatge de publicacions, per una banda, i el seu impacte, per l’altra; descobrim que només hi ha 203 universitats que tenen més producció científica amb més impacte que la URV. Un 8% del total mundial que, a més a més, pertany a països amb una despesa en Recerca i Desenvolupament per PIB superior a la de Catalunya.

Fora de l’àmbit de la producció científica, el rànquing de Shangai del 2014 inclou la URV en l’interval de les 151-200 universitats que imparteixen uns estudis d’Informàtica de més qualitat, una categoria que lidera, a escala planetària, la prestigiosa Universitat de Standford (Estats Units).

Dins del Sistema Universitari Públic de Catalunya (SUPC), i en el caire més estrictament formatiu i dels recursos disposats, la URV és la quarta universitat del país en nombre de titulats (tant de graus com de màsters i doctorats), en personal (acadèmic i PAS) i en recursos econòmics.

Pel que fa a l’oferta d’estudis del curs 2014-15, en l’àmbit del grau s’han posat en marxa sis dobles titulacions dissenyades a partir de graus existents, amb una oferta global de 45 estudis en centres propis i dos més en centres adscrits. En l’àmbit del postgrau, la URV ha ofert 49 estudis de màster universitari i 22 estudis de doctorat.

De cara al curs vinent, que s’iniciarà aquest setembre, no es preveuen canvis en els graus però sí en els màsters, depenent de l’evolució de la preinscripció. La reestructuració d’aquesta oferta consistirà en una reducció destacada dels ensenyaments, que actualment ronden la quarantena. La idea és eliminar els que tinguin pocs alumnes matriculats per programar-ne de nous en àmbits on la Rovira i Virgili ja és referent. Amb aquests canvis es preveu que es dupliqui el nombre d’alumnes en els pròxims quatre anys, passant dels mil als dos mil.

En aquest sentit, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, en el marc de la presentació de l’informe anual del rector davant el Claustre de la Universitat, va admetre que el gran repte és atreure més alumnes de fora de les comarques tarragonines. Amb tot, afirma que les preinscripcions pel curs vinent està funcionant millor que altres anys.

Menys inscrits

La gran massa de l’alumnat, però, està als graus. Més d’11.500 alumnes estudien graus a la URV, preferentment de l’àmbit de Ciències Socials i Jurídiques, Ciències de la Salut, i Enginyeria i Arquitectura. La majoria d’estudiants són dones i predominen en els estudis de Ciències Socials i Jurídiques i Ciències de la Salut, mentre que els homes es decanten pels ensenyaments tècnics.

L’alumnat de nou accés torna a baixar i segueix en xifres inferiors a les dels cursos 2010-11 i 2011-12 quan es va produir un repunt important. Aquest curs que ara s’acaba, el nombre d’inscrits als graus de la URV van ser 3.092, 52 menys que el curs passat. Amb tot, el pes de nous inscrits de la universitat tarragonina dins del SUPC continua sent similar al de cursos anteriors, la qual cosa vol dir que la baixada de l’alumnat de nou accés és generalitzada arreu del país.

Eficiència i eficàcia

Pel que fa a l’eficiència, dels 108 milions d’euros que la universitat inverteix a l’any, poc més de 70 van a pagar el personal docent i investigador (PDI) i el personal administratiu i de serveis (PAS) mentre els prop de 38 restants van a despesa corrent i inversions. Si desglossem aquestes quantitats (vegeu el gràfic) es posa de manifest el cost que té per a la universitat cada estudiant (uns 7.500€ a l’any) i cada titulat (36.350€). Cal destacar que es tracta d’una mitjana, ja que formar un estudiant de Medicina implica una despesa superior a un de Filologia per la necessitat de laboratoris i altres recursos que en les carreres d’Humanitats no s’utilitzen.

Malgrat tot, serveix per establir els recursos que la URV destina a formar els seus alumnes i comparar-ho amb els preus dels graus en una universitat privada en la qual l’alumne paga una matrícula que teòricament equival al cost total de l’ensenyament. D’aquesta manera, si observem les tarifes de la Universitat de Vic, constatem que el cost mitjà d’un grau (sense suspendre cap assignatura) és de prop de 21.000 euros, mentre que a la Blanquerna de la Ramon Llull és d’uns 29.500 euros. Unes xifres inferiors al càlcul inclòs en l’Informe del rector de la URV, tot i que cal puntualitzar que també té en compte que molts alumnes enllesteixen els graus amb més de quatre anys.

Amb tot, el rector considera indispensable que les universitats públiques disposin de més recursos per tal d’oferir un bon servei als seus alumnes i per poder abaixar les taxes. Un fet que podria incrementar les inscripcions. Recordem que el cost mitjà per l’alumne d’un grau a la URV supera els 8.500 euros i que el pròxim curs les taxes no baixaran.
La despesa per doctorat és superior a la dels graus i queda xifrada en 38.879 euros de mitjana.

El curs passat es van titular un total de 2.039 alumnes de grau, 558 de màsters i 186 doctors. A banda, es van publicar 947 articles amb una despesa de prop de 52.000 euros de mitjana per cadascun.

informe-rector-claustre-2015-113