Més de 20.000 tarragonins van necessitar l’ajuda de Càritas el 2014

L’entitat acull principalment persones aturades i famílies joves

Per . Actualitzat el

Durant el 2014, Càritas ha acollit majoritàriament a persones aturades, famílies joves entre 25 i 44 anys, amb un nivell formatiu baix i poques perspectives d’incorporar-se al mercat laboral. El 50% de les famílies són autòctones. Això confirma la tendència d’aquests darrers anys que el percentatge d’espanyols va en augment respecte al dels immigrants.

Aquest perfil de participants/beneficiaris no ha canviat en els últims cinc anys i la realitat cada vegada és més complexa.

90.697 atencions en necessitats bàsiques

Les Càritas parroquials de la diòcesi han realitzat 90.697 atencions en necessitats bàsiques i han ofert ajuda a 20.525 persones en alimentació, roba, farmàcia, desplaçaments, habitatge… En els menjadors socials s’han donat 70.014 àpats i s’han atès 1.590 persones. Pel que fa als robers Filigrana s’han realitzat 55.482 atencions. Quant al Servei de Distribució d’Aliments (SDA) s’han atès a 17.146 persones. El programa compta amb 44 punts de distribució i 9 estan en procés.

El projecte de Servei de Migració, que ajuda els participants en tot el procés de regularització de la seva situació, ha atès 269 persones; ha fet 508 entrevistes i 719 intervencions. A més, 246 infants i joves s’han beneficiat del projecte de reforç escolar i 58 persones grans del projecte d’acompanyament.

Persones sense llar

Les persones sense llar han rebut 2.589 atencions en roba, aliments o pagar ajudes. Existeixen diversos recursos a la diòcesi. A Montblanc, el Centre d’atenció diürna acull les persones que arriben al centre i els proporciona suport psicosocial i espai de socialització, a més d’alimentació, higiene personal (dutxa/canvi de roba) i servei de bugaderia. El projecte ‘Café i caliu’ a Tarragona o els menjadors socials de Reus proporcionen uns espais on les persones sense sostre poden alimentar-se i trobar l’acolliment humà dels voluntaris.

Treball i inserció laboral

El programa incideix en els itineraris d’inclusió sociolaboral dels participants. S’ofereixen cursos de formació bàsica i altres de formació específica. A més, d’intermediació i inserció laboral.

Nous projectes

Empreses amb cor: el projecte té com a finalitat oferir a les empreses, fundacions, associacions empresarials i altres agents socials la possibilitat d’obrir camins de col·laboració per millorar les condicions dels més desfavorits i així posar a les persones necessitades en el centre de les nostres accions.

Habitatge: l’objectiu és proporcionar una llar transitòria digna a persones i famílies en situació de greu risc d’exclusió social, al mateix temps que se les acompanya de manera integral mitjançant un pla individual d’inserció.

Atenció psicològica: ofereix sessions de psicoteràpia dinàmica breu intensiva, tècnica en la qual es contempla l’ésser humà des d’un vessant global i profund.

Moviment econòmic

Al 2014, Càritas Diocesana va invertir quasi dos milions d‘euros en els diferents programes d’Acció social. La partida més forta del pressupost ha estat destinada a l’atenció primària.