Construint una nova ciutat i un nou país

Per . Actualitzat el

El primer article després de les eleccions no pot començar més que amb un agraïment sincer  a totes les persones que ens van donar suport mitjançant el seu vot el passat 24 de maig, fent possible el millor resultat d’ERC en unes eleccions municipals a Tarragona des dels anys 30 del segle passat. Agraïment que estenc a totes aquelles persones que, d’una manera o una altra, ens han ajudat en els darrers anys, especialment en els darrers mesos, i de manera encara més especial als que, provinents del Moviment d’Esquerres i del Moviment Demòcrata Català, han compartit amb la gent d’ERC tants esforços.

La primera clau que ens deixen les eleccions és que el panorama polític a l’Ajuntament de Tarragona ha canviat molt. El PSC, o podríem dir el «ballesterisme» –per la manera com han amagat les seves sigles durant la campanya–, s’ha quedat molt lluny de la majoria absoluta i necessitarà dos partits més per conformar majoria.

La segona clau és que els tres partits que s’han repartit les decisions, o podríem dir la manca de decisions, durant els quatre anys més insulsos i letàrgics políticament des de la restauració dels ajuntaments democràtics, han perdut 10 regidors. Poca broma. De res els ha servit el «pacte de la por» de no compartir debats ni fotografies amb altres forces durant la campanya.
S’obre, per tant, un escenari nou, amb força presència nítidament independentista a l’Ajuntament de Tarragona i amb noves exigències de transparència i participació. És l’hora de la coresponsabilització dels ciutadans i de les entitats en tots els afers que els incumbeixen. És l’hora del dret a decidir sobre aquells afers quotidians que condicionen la nostra vida i el nostre entorn i sobre els marcs polítics dins dels quals volem desenvolupar les nostres vides.

El republicanisme és precisament això, defensar la dimensió cívica del ciutadà, el seu compromís amb la construcció de la comunitat en què viu. És a aquest compromís polític al qual els regidors elegits a la candidatura ERC-MES-MDC dedicarem els pròxims quatre anys a l’Ajuntament. Amb la convicció que la sotragada que hem viscut en aquestes eleccions municipals és només això, una primera sotragada, i que el mapa municipal està molt lluny d’haver quedat fixat.

Se’ns obren nous reptes, alguns enormes. A l’horitzó, el 27 de setembre, amb unes eleccions que tindran conseqüències en la mesura que la gent expressi que vol que tinguin conseqüències, perquè en democràcia és la voluntat de la gent la que fa que les coses canviïn i que les societats avancin. El nou escenari que neixi de les eleccions de setembre mesurarà la capacitat de cada partit representat  a l’Ajuntament i es podrà comprovar si una majoria aplegada al voltant d’una persona, amagant les sigles del PSC, tindrà prou força per tenir un paper destacat en el marc que es creï.