La Diputació acull una exposició sobre la història dels Mossos d’Esquadra

La mostra s’emmarca en els actes del 80è aniversari del desplegament territorial del cos policial, que va tenir lloc l’any 1932

Per . Actualitzat el

El pati del Palau de la Diputació de Tarragona acollirà fins al dia 28 de juny l’exposició Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil (1931-1939), un recorregut per la història de la policia més antiga d’Europa. Aquesta mostra itinerant, organitzada pels departaments de Presidència i Interior de la Generalitat, s’emmarca en el 80è aniversari de la signatura per part del president Macià del decret que preveia el desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra, l’any 1932.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va ser l’encarregat d’inaugurar la mostra en un acte que va comptar amb l’assistència del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin; del director general de la Policia dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, i de l’intendent cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació de la Policia, Eduard Sallent, entre altres representants de l’àmbit de la seguretat a la demarcació de Tarragona.

En el seu parlament, Poblet va reconèixer el valor i la importància de la tasca que realitzen els Mossos d’Esquadra al servei de la societat catalana, tot afirmant que «recórrer la seva història és recórrer la història del país”. Al seu torn, Eduard Sallent va assenyalar que la mostra “relata un fragment de la història del nostre cos policial», i es va referir al «prestigi i arrelament que ha tingut aquesta institució al nostre país des de la seva fundació».

Finalment, Albert Batlle va manifestar l’orgull de pertinença al cos, «una policia que té unes arrels molt profundes en aquesta terra».

L’exposició, que ha estat elaborada pel Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, vol ser un homenatge als mossos actius durant la Segona República i la Guerra Civil que van treballar al servei de la Generalitat i la societat catalana, i és un repàs a la seva trajectòria des dels orígens fins a l’actualitat. En total, s’exhibeixen 16.000 documents, 600 imatges i 600 objectes, entre els quals uniformes, armes, dibuixos i quadres, que integren el fons del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, principalment aquells que pertanyen al període que dóna títol a l’exposició.

La mostra s’estructura en sis grans blocs cronològics que repassen l’origen i l’evolució d’aquest cos policial.