24-M. Dia d’eleccions

Més de 550.000 votants de les comarques tarragonines estan cridats a les urnes aquest diumenge per escollir els govern municipals per al període 2015-2019

Per . Actualitzat el

Més de 550.000 persones estan cridades aquest diumenge a les urnes per escollir els governs dels ajuntaments del territori per als pròxims quatre anys. Per primera vegada el resultat dels comicis es presenta realment incert i amb pronòstics poc clars, especialment pel que fa a l’elecció dels futurs alcaldes, ja que la majoria de governs dels nous ajuntaments s’hauran de configurar a través de pactes entre formacions polítiques a dues o fins i tot tres bandes. La previsible caiguda dels partits considerats grans i l’entrada de noves formacions de menys recorregut pot fer que ajuntaments com el de Tarragona, on ara només hi havia quatre forces representades (PSC, CiU, PP i ICV) passi a tenir-ne fins a a 7. Amb aquest escenari -malgrat que les enquestes apunten a una nova victòria dels socialistes a la capital tarragonina-, ningú no es pot atrevir a apostar per la continuïtat de Ballesteros a l’alcaldia, ja que aquest dependrà en bona mesura del nombre de regidors que assoleixi cada formació i les possibilitats de pacte que es puguin generar els dies posteriors a aquest 24M. A altres poblacions del territori aquest escenari d’atomització del vot podria reproduir-se, motiu pel qual es preveu l’entrada d’una setmana calenta pel que fa a negociacions.

Tot i que històricament les municipals han estat uns comicis d’alta participació ciutadana, caldrà veure quin és el grau d’abstenció. D’aquests comicis, a banda dels governs municipals, en sortirà la configuració del govern de la Diputació Provincial, on CiU ostenta la major representació en haver estat la formació més votada al conjunt de la demarcació en les municipals de 2011.