Un miler de persones participen en la Nit i el Dia dels Museus al MAMT de la Diputació

Els museus es reafirmen com a referents en el marc cultural de la ciutat de Tarragona

Per . Actualitzat el

Més d’un miler de visitants van visitar el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) amb motiu de la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus, els dies 16 i 17 de maig de les vuit del vespre a la una de la matinada.

Creada l’any 2005 pel ministeri francès de Cultura i Comunicació i estesa arreu d’Europa, la Nit dels Museus enguany s’ha dut a terme a Tarragona amb l’activitat guiada Viatge a la constel·lació museu. Explorant la immensitat del mar, un recorregut organitzat per Auriga Serveis Culturals, on un centenar de persones va gaudir d’un itinerari amb el Trenet Turístic articulat a partir del concepte «mar» i a través d’una peça seleccionada pels museus i institucions de Tarragona participants. La peça escollida pel Museu d’Art Modern va ser l’obra Platja (1976), de l’artista Josep Maria Garcia-Llort, en el marc de l’exposició temporal Garcia-Llort observant com va el món. Una fitxa pedagògica, Coneguem Garcia-Llort, distribuïda gratuïtament entre els assistents va permetre conèixer una mica més aquest artista i l’obra escollida.

D’altra banda, a l’espai del MAMT Pedagògic es va realitzar el taller Observant el món com Garcia-Llort, en què els més petits es van aproximar a la seva obra, van descobrir com realitzava les seves obres i van crear les seves composicions inspirant-se en l’univers de l’artista i en tot el que els envolta. En paral·lel, durant tota la nit, a sala d’actes del Museu d’Art Modern es van projectar diversos audiovisuals sobre l’obra d’artistes del territori. A l’entrada del museu es va obsequiar els assistents amb un assortiment de llaminadures per endolcir la nit de petits i grans.

L’endemà de la Nit Europea es va celebrar el Dia Internacional dels Museus. El Museu d’Art Modern participà en aquesta iniciativa preparant activitats familiars autònomes que fomenten la col·laboració, el treball en equip i l’ús de material de forma respectuosa i sostenible. L’espai del MAMT Pedagògic es va concebre com un espai de participació i creació lliure, i va posar a disposició dels usuaris els materials necessaris per crear les seves composicions inspirades a partir de l’obra de l’artista Josep Maria Garcia-Llort.
Enguany, per a la 37a edició, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) va proposar el lema «Museus per a una societat sostenible». En aquest sentit, els museus juguen un paper important a l’hora de sensibilitzar el públic sobre la necessitat d’una societat més solidària i que utilitzi els recursos d’una manera més respectuosa amb els sistemes biològics. Pel que fa al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona ha iniciat el projecte d’il·luminació de les obres amb tecnologia LED, que permet un gran estalvi de la despesa energètica, així com la preservació material de les obres exposades.

Un any més, la Nit i el Dia dels Museus es reafirmen com a referents en el marc cultural de la ciutat de Tarragona. Els museus esdevenen espais accessibles que contribueixen a la interacció amb el públic i a l’ús de l’espai museístic més enllà de la mera contemplació estètica, de manera que es fomenta la participació activa dels usuaris.