Tala d’arbres indiscriminada a l’Anella Verda

ERC denuncia que es tracta d’una empresa aragonesa que exporta la biomassa a Itàlia amb el consentiment de l’Ajuntament

Per . Actualitzat el

Els candidats d’Esquerra Republicana de Catalunya a les alcaldies de Tarragona i del Catllar, Pau Ricomà i Joan Diaz, s’han trobat al límit de terme entre les seves respectives poblacions, en el paratge entre Mas de Salort al Catllar i Mas de Rafel a Tarragona. Expliquen que «els boscos d’aquesta zona pertanyents al Baix Gaià i integrats en l’anella verda de Tarragona estan sent objecte d’una tala, que sota el pretext d’una gestió davant potencials incendis forestals, amaga una explotació per a la producció de biomassa, que els està deixant en un estat lamentable, alhora que es destrueixen o alteren els camins originals».

«L’empresa Monroyo està fent des de fa uns mesos una gestió forestal molt agressiva en aquesta zona, sense cap criteri científic de manteniment del bosc i basant-se només en criteris econòmics. I tot això està passant davant la passivitat dels ajuntaments de Tarragona i el Catllar. L’Anella Verda és el gran pulmó de Tarragona i l’Ajuntament està mirant cap a una altra banda, com ja va fer amb el Mèdol, amb una altra actuació molt agressiva, dient que era un terreny d’Abertis, quan aquests han de ser espais públics perquè en gaudeixi la gent», ha afirmat el cap de llista d’ERC-MES-MDC a Tarragona, Pau Ricomà, que considera que el govern socialista ha abandonat el projecte de l’Anella Verda i que la seva reactivació és una prioritat de la formació republicana en matèria mediambiental.

Per la seva banda, el seu homòleg al Catllar Joan Diaz, ha explicat que «les primeres tales van començar a les finques properes a Mas de Salort, i s’han anat reproduint a d’altres finques dels dos municipis properes a Mas Pastoret i Mas de Rafel». Díaz ha avisat que «la previsió és que en les properes setmanes i mesos es donin noves autoritzacions per continuar talant noves zones forestals». Malgrat disposar d’autoritzacions, els agents rurals han aixecat reiterades actes i sancions pels continus incompliments dels punts que marquen els permisos i la llei forestal de Catalunya, referents als següents punts:

1. Els aprofitaments es realitzen en boscos de suma importància des del punt de vista paisatgístic per a la comarca, per l’ús públic que tenen i la funció de pulmó verd i de biodiversitat.

2 No hi ha una gestió forestal. Vista l’execució dels treballs, està clar que no es realitza una millora forestal sinó un aprofitament on preval el criteri econòmic per damunt del criteri de millora. La tallada afecta als arbres millors i als més grans, deixant els pitjors, pel que es fa una selecció negativa. S’estan tallant arbres de classes diametrals superiors a les autoritzades pel Departament d’Agricultura. Si el límit s’estableix entre 30 i 40 cm de diàmetre, segons els casos, es tallen arbres de fins a 70 cm de diàmetre.

3. Els treballs s’estan realitzant en ple període de nidificació de les aus, entre les quals n’hi ha de molts tipus, des de petits ocells d’àmbit forestal fins rapinyaires com l’aligot i l’astor.

4.- S’han obert sense cap criteri tècnic diversos vials i pistes que han desdibuixat els camins originals, integrats dins de la xarxa de camins del GR i l’anella verda de Tarragona, i fins i tot s’han desplaçat les fites entre termes o desmuntat marges de pedra seca. Aquests vials afectaran clarament l’erosió i en cas d’un incendi forestal, no actuaran de tallafoc, en tot cas en poden augmentar el risc afavorint l’augment de pas de vehicles a motor (quads, motocicletes, tot terrenys, etc.)

Per altra banda els candidats constaten que l’empresa que està explotant els boscos és aragonesa, i que la biomassa extreta és íntegrament exportada a Itàlia on està subvencionada, de manera que el territori no se’n beneficia ni econòmicament ni en llocs de treball, tan sols pateix una pèrdua de la qualitat de la massa forestal.

Els candidats no s’oposen a l’ús de la biomassa sinó que opten per promoure una estratègia conjunta amb propietaris, les administracions implicades, activar plans d’ocupació, a efectes de que l’empresa que pogués executar les feines fos del territori, emprant gent de la zona i aprofitant els recursos obtinguts (biomassa) en el mateix territori, compatible amb la conservació de l’entorn natural.