‘Estrats’ és la nova intervenció artística d’El Batec del Temps

El fotògraf i videorealitzador Rubén Perdomo és l’autor d’aquest treball, que se centra en l’Amfiteatre de Tarragona

Per . Actualitzat el

El proper 20 mes de maig, a les 21.30 h, tindrà lloc a l’Amfiteatre de Tarragona la presentació de la tercera intervenció artística feta en el marc del projecte de Cultura i Patrimoni El Batec del Temps, que aquest cop compta amb la col·laboració del fotògraf i videorealitzador Rubén Perdomo. El treball, titulat d’Estrats, consta d’un vídeo i dues galeries fotogràfiques, que donen una visió personal i artística de l’Amfiteatre romà, la basílica visigòtica i l’església romànica i que aprofundeixen en allò que fa únic aquest recinte patrimoni mundial de la humanitat: la inclusió en un únic espai de diverses capes d’història.

El Batec del Temps és un projecte 3.0 engegat el 2014 per les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, que té l’objectiu d’unir patrimoni i art utilitzant com a mitjà i context principals el web i l’entorn dels dispositius mòbils. Alhora, la iniciativa vol que els ciutadans i visitants s’aproximin al patrimoni de la ciutat d’una manera més emocional, tenint en compte no només la història que ens han explicat, sinó també les històries, les vivències, les sensacions que “respiren” els recintes.

En aquest sentit, el 2014, Pep Escoda, Marta Richardson i Abelardo Castellet van realitzar dues intervencions al Fòrum de la Colònia i al Circ romà (que es poden gaudir permanentment al web  i que els visitants es troben als recintes mitjançant codis QR), mentre que enguany és el torn de Rubén Perdomo. El proper dia 20 de maig, un cop feta l’estrena al mateix Amfiteatre, és quan es publicarà al web el seu nou treball i serà consultable en línia.

Ell mateix comenta el següent sobre el vídeo ‘Estrats’: “Gran part dels visitants de l’Amfiteatre, la basílica i l’església romànica de Tarragona busquen respostes i es creen una realitat de l’espai a partir de la informació objectiva que reben des del propi recinte, de l’audioguia, etc. Però també ho fan a partir del subconscient i arriben a construir la pròpia interpretació personal de la història. En aquest treball audiovisual us vull fer partíceps de la meva visió personal del monument a través d’un personatge fictici i anònim, que, utilitzant els vomitoris com a portes, us introduirà als diversos estrats que conté: arqueològics, orgànics i socieconòmics. La visita d’aquest personatge anònim es mou des de l’estrat superior (on se situaven els esclaus) fins a les fosses, un lloc invisible al públic en època romana, on he fet la meva recreació més personal d’aquest espai.”

D’altra banda, una de les galeries fotogràfiques que ha creat és la de les imatges que s’han anat publicant a Instagram des del mes de març (al perfil @elbatecdeltemps) i que trobareu en aquest enllaç. L’altra és una galeria de díptics en què confronta visualment el recinte de l’Amfiteatre amb el Camp del Nàstic.

El Batec del Temps està impulsat per Tarragona Cultura (el programa 3.0 de les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament) i coorganitzat pel Museu d’Història de Tarragona.

El creador

Rubén Perdomo és un fotògraf i videocreador nascut a Santa Cruz de Tenerife, establert a Barcelona als deu anys i que actualment té el seu estudi al carrer del Vidre, en plena Part Alta. El Rubén és el creador de seccions tan conegudes com Espai Internet, de TV3, i al seu portfoli audiovisual (http://rubenperdomo.com/) els treballs sobre moda s’alternen amb retrats, arquitectura, interiors i surrealisme. Recentment ha participat en el time-lapse Tarragona Història Viva i ha presentat el projecte 13 portes amb motiu de la desena edició dels Tallers Oberts.