S’estableix simultaneïtat entre castells a les diades

Una de les mesures del nou protocol d’actuació de la ciutat preveu que se solapi el final d’un castell amb el principi de l’altre

Per . Actualitzat el

Amb el consens de les quatre colles castelleres i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, neix el protocol per a les actuacions castelleres de la ciutat de Tarragona amb la voluntat d’agilitzar, clarificar i modernitzar tots els aspectes que l’engloben establint uns paràmetres clars de funcionament.

El document que es presenta s’ha fet a base de l’experiència i dels anys de treballar fort a les diades, aprenent del que s’ha fet malament i mirar d’esmenar-ho i millorar-ho. Reflecteix una sèrie de mesures per principalment reduir al màxim la durada de les diades, per tant és un protocol pensat també per al públic casteller.

Entre d’altres, es proposen mesures innovadores com per exemple la simultaneïtat de l’acabament d’un castell amb l’inici del següent i així mateix també es dóna importància a tots els factors que intervenen en una diada com són l’entrada a plaça, un espai ben definit per a la canalla, una màxima entesa i coordinació pel que fa al dispositiu sanitari…etcètera. Moltes d’aquestes mesures ja es venen treballant i millorant en els darrers anys però ara es presenten també per escrit.

Per a la redacció del protocol, s’ha pres com a base, el redactat l’any 2005, però actualitzat i ampliat en el nombre de diades. En el document també es confirmen els horaris i espais on es faran, el tipus de sorteig o tria per a l’ordre d’actuació en cadascuna de les diades, el mètode d’entrada a plaça també desglossat per cada jornada, el sistema de rondes; entre d’altres aspectes.

Aspectes més rellevants

La colla encarregada d’obrir la diada caldrà que comenci a muntar la pinya de tal manera que a l’hora en punt se sentin les gralles del castell. A partir d’aquell moment, la següent colla a actuar ha de tenir la pinya muntada (sense tancar) mentre s’executa l’anterior, estant els components de la pinya en la seva posició. En aquest sentit, seguint amb la dinàmica ja encetada fa anys, per tal d’agilitzar les diades, caldrà que el segon del castell comenci a pujar tot just finalitzi el toc de castell anterior.

Així mateix, es demanarà la màxima celeritat en la transició de les rondes i durant les entrades i sortides de cada colla a l’espai d’actuació, sobretot per Sant Magí i la Mercè.

Pel que fa al dispositiu sanitari, és important i completament necessari comptar amb un bon dispositiu sanitari a l’hora d’evitar aturades durant l’actuació. El dispositiu s’elabora i s’aprova any rere any amb el consens de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, la Creu Roja i les quatre colles locals.