Hostal Colomí, 68 anys de cuina honesta a Santa Coloma de Queralt

Per . Actualitzat el

D’un petit hostal a un gran restaurant: l’Hostal Colomí, de les germanes Camps. 68 anys al peu del canó, 68 anys amb una cuina honesta que estusiasma tothom. Poc es pensaven en Josep Camps i la Pepita Franquesa, els avis d’en Pep Trullols –que actualment és al capdavant del restaurant juntament amb la seva mare Rosita Camps i la seva tieta Nati Camps– que la tercera generació convertiria aquell petit hostal que van obrir al cor de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) l’any 1947, en un gran restaurant reconegut i prestigiat, un dels millors de les comarques tarragonines d’interior.

I és que, certament, l’èxit d’aquest restaurant és sorprenent i admirable gràcies a una proposta senzilla i lliure d’artificis. El secret és una cuina honesta, de sempre, tradicional, molt ben elaborada i amb un producte impecable.

Per això el restaurant Hostal Colomí ha robat el cor dels seus comensals que sempre omplen l’establiment. Malgrat que sempre és ple de gom a gom, el servei és molt diligent i amable i el tracte dels patrons amb la clientela és entranyable.

Al llarg de tanta història el restaurant ha canviat d’ubicació tres vegades; actualment ocupa un local amb un menjador agradable, ampli i confortable presidit per una gran graella on el comensal veu com es preparen les carns a la brasa i un altre menjador al primer pis.

Si es vol vi de la casa, ja està servit a la taula amb un porró de blanc i un altre de negre. També esperen el comensal les patates xips i les olives arbequines, juntament amb fuet i pa torrat amb tomàquet. I ben aviat arriben, mentre es consulta la carta, uns altres entreteniments, com els seitons envoltant una maduixa amb vinagreta i sobrassada amb pinya (tot un toc d’autoria en la línia de la cuina de la casa, que és bàsicament tradicional catalana).

A la carta, les especialitats, totes elles excel·lents, són molt variades: bunyols de bacallà o de carn, entreteniments Colomí, escudella i carn d’olla, macarrons de l’Hostal, ceps amb foie fresc i ou fregit, perdiu a la vinagreta, pastís de peus de porc, tripa de porc amb ou dur, xips d’albergínia, fricandó, cabrit al forn, cua de bou amb pera i xocolata, entrecot de Nebraska 400 gr, filet de vedella a la brasa amb foie, sarsuela, graellada de peix, i a l’hora de les postres, bunyols de xocolata negra, suflé de xocolata, orelleta amb anís de Chinchón, mel i mató, orelleta de mida del plat amb anís de Chinchon…

En resum, l’experiència del dinar o sopar al Colomí resulta plenament gratificant. La tasca gastronòmica que desenvolupen des de fa quasi set dècades les germanes Camps, amb el suport d’en Pep, és tota una referència a la comarca de la Conca de Barberà.