Voràgine electoral

Els presidents estatal i català donen suport als seus candidats mentre Ballesteros presenta la seva llista i Cayo Lara visita Bonavista

Per . Actualitzat el

Els partits posen tota la carn a la graella durant aquest primer cap de setmana i porten els primeres espases dels seus partits a Tarragona. Amb l’excepció de l’alcalde Ballesteros, la resta de candidats amb representació al consistori tarragoní van obtar per tirar de marca. Divendres al vespre Rajoy obria la campanya del PP a Tarragona, dissabte al matí Artur Mas escenificava una conversa amb Albert Abelló a la plaça de les Cols i diumenge Cayo Lara acompanyava a Arga Sentís al barri de Bonavista. Unes vistes, les dels dos presidents i la del màxim responsable d’Izquierda Unida, que més enllà de la importància electoral que poden tenir per a cada candidat, posen de manifest el pes d’una ciutat com Tarragona dins del panorama estatal.

Ballesteros a pèl

Josep Fèlix Ballesteros va presentar el seu projecte de futur per a Tarragona acompanyat de la seva llista i sense cap responsable socialista d’alta volada. Segons fons socialistes, unes 800 persones van assistir a l’acte per veure com el batlle presentava els membres de la seva candidatura. Més enllà de la procedència professional de cadascun dels membres, Ballesteros ha destacat el vessant social i humà d’una candidatura que aposta per la igualtat, ja que alterna homes i dones del primer al trenta-tresè membre de la llista. També aposten pel compromís amb la ciutat, tal i com ha quedat reflectit en el panell que els candidats, un a un, han anat descobrint a mesura que pujaven a l’escenari, i que reflecteixen el compromís en temes com l’atenció a les persones, l’aparcament, el turisme, els centres cívics, l’ocupació, l’esport, el civisme, el POUM i un llarg etcètera de fins a 32 conceptes.

Finalitzades les presentacions, l’alcalde ha iniciat un discurs que ha combinat el repàs de la feina feta durant l’actual legislatura amb els compromisos de cara al futur. En tots dos àmbits, Ballesteros ha destacat l’atenció a les persones com el pilar irrenunciable del seu projecte.

Ballesteros va tancar el seu parlament afirmant que «em comprometo i ens comprometen a treballar per les persones, pels joves, pels grans, per les dones, pels aturats, pels estudiants, pels emprenedors, pels empresaris… per tothom, m’és igual si ens voten o no, jo sóc i seguiré sent l’alcalde de tots i totes els ciutadans de Tarragona».

Els compromisos contrets públicament en aquest acte també van fer referència a «seguir fomentant la transparència, i seguirem sent un ajuntament sense corrupció i sense sospites; em compromet a tornar a fer pública davant notari la meva declaració de béns i activitats. Per cert, no ho ha fet ningú més», ha recordat, mentre que també ha renovat el compromís complert en la present legislatura de «passar un 20% dels temes al despatx i el 80% restant al carrer, escoltant la gent».

Per això, ha finalitzat, «ens comprometem amb Tarragona, només amb Tarragona i des de Tarragona. No permetré que ningú de fora vingui a dictar-nos el que hem de fer a Tarragona. Em comprometo a complir la paraula donada i em comprometo a seguir sent com sóc. Moltes gràcies i a treballar per Tarragona», ha conclòs un Ballesteros que, d’aquesta manera, inicia el camí cap a la reelecció al capdavant de l’Ajuntament de Tarragona.

Mas i Abelló de tapes pel procès

La visita d’Artur Mas fa que el procés sobiranista passi a un primer terme. El candidat de CiU a les eleccions municipals, Albert Abelló, mostra el seu «ple suport» al procés sobiranista. «La nostra candidatura en cap cas serà aliena al procés sobiranista, estarem, en tot moment, al costat de la transició nacional i del Parlament», ha assegurat Abelló, que va manifestar que si el passat mes d’octubre hagués estat alcalde de Tarragona «hauria estat amb els més dels 800 alcaldes que van fer pinya pel 9-N al Palau de la Generalitat».

«Són tres els principals eixos del nostre programa: el nostre compromís amb el país i el nostre compromís explícit amb el benestar de les persones i amb la recuperació econòmica i la generació d’ocupació», ha afirmat Abelló, que ha afegit que durant els últims anys Tarragona «s’ha convertit en una ciutat paralitzada. Tenim 12.000 persones aturades a la ciutat, la mateixa xifra que fa quatre anys amb la diferència que molts d’aquests ciutadans ja no compten amb el subsidi d’atur».

El president Artur Mas ha mostrat el seu suport al candidat de CiU a Tarragona, Albert Abelló, i davant del context econòmic, social i de país que viu Catalunya ha subratllat la tasca que s’està fent des de Convergència i Unió des de la Generalitat i als municipis on governa. «Som el partit de la feina, del benestar social i de la llibertat de Catalunya», ha afirmat. En el transcurs de la conversa a la Plaça de les Cols, Mas i Abelló han analitzat l’evolució de l’ocupació i les polítiques socials de Catalunya i la mateixa ciutat. En aquest sentit, el president ha apuntat que «en aquells municipis on governa CiU, gairebé sense excepció s’ha reduït l’atur en aquests darrers 4 anys”, destacant que “la recuperació econòmica i generar ocupació és la primera prioritat».

El president ha fet aquesta reflexió després que el candidat de CiU a Tarragona fes saber que la ciutat té el mateix atur que fa 4 anys. I l’ha emplaçat a posar en valor tots els actius del territori des del paisatge, el Port, el turisme, la indústria química, la universitat o l’agricultura «per posar les condicions perquè la gent trobi feina». Artur Mas també ha avalat l’experiència del candidat en aquest àmbit: «És una persona que fa 35 anys que paga els autònoms, sap com s’han de fer les coses».

Alejandro Fernández amb Rajoy de la mà

El president Rajoy va visitar Tarragona per donar el seu suport al candidat popular a l’alcaldia de la ciutat, Alejandro Fernández, afirmant que alguns demanen ara el canvi «quan aquest es va produir en 2011 i ara els resultats, per fortuna, no són els de llavors. Hem passat de destrucció massiva d’ocupació a la creació de ocupació». En aquest sentit, ha explicat que Espanya ha de «mantenir el rumb» i que «no cal fer marxa enrere» perquè és el moment de perseverar en les polítiques que han funcionat. «Amb moderació, sentit, equilibri i cap. Es pot fer i ho farem des del Partit Popular», ha explicat.

«No és el moment d’Adanes ni d’ocurrències. Es necessita mantenir un rumb, fixar un objectiu -com arribar als 20 milions persones treballant en 2019- i lluitar per aquest objectiu des de les Comunitats Autònomes i ajuntaments», va insistir.

Durant la seva intervenció, el dirigent popular va destacar que «per governar calen persones serioses, competents, que es prenguin les coses com cal prendre-se amb serietat. No és moment de tornar enrere».

Cayo Lara visita Bonavista amb Arga Sentís

El Coordinador general d’Izquierda Unida intervé a Bonavista en un acte en suport d’Arga Sentís i la candidatura d’ICV-EUiA

El Coordinador d’Izquierda Unida i el Secretari General d’ICV, Josep Vendrell, ha pres part en un acte de la candidatura d’ICV-EUiA que encapçala Arga Sentís. Tots dos han coincidit en la necessitat de plantar cara des dels ajuntaments a les polítiques neoliberals amb mesures de rescat social.

Lara ha remarcat que el govern del PP, molt sovint amb el suport de socialistes i convergents, ofega els ajuntaments retallant-los el finançament i impedint-los l’aplicació de polítiques socials des de l’àmbit local.

També s’ha referit a la vulneració sistemàtica dels drets i llibertats que l’actual Constitució garanteix: «tenim dret a treballar, i això no es compleix, com no es respecta tampoc el dret a un salari digne, ni a rebre ajuts de l’estat en cas de necessitat». Per aquest raó, el Coordinador d’IU ha reclamat l’augment del salari mínim interprofessional i la derogació de la reforma laboral del PP i de la llei Wert, que reintrodueix el classisme en el sistema educatiu. «Som la gent que ha estat amb els treballadors, perquè som treballadors», ha conclòs.

Arga Sentís, per la seva banda, ha reivindicat a Bonavista la inclusió de tots els barris en una mateixa ciutat, sense barreres de cap mena, perquè «Tarragona és molt més que la Rambla i la Part Alta», i ha recordat que en aquesta ciutat «hi ha pisos buits perquè els bancs han desnonat els seus habitants, i gent que no pot pagar la llum mentre les elèctriques reben tot el suport del govern» Ha denunciat, a més, que «la reactivació econòmica és falsa, perquè es basa en treballs precaris que no ajuden les persones a sortir de la pobresa. Hem de decidir, doncs, al costat de qui estem, de les persones desnonades o dels bancs, dels que no tenen llum a casa o de les elèctriques». «Aquí s’ha de prendre partit per dir quina ciutat volem. Ara més que mai, hem de tornar a lluitar, junts i juntes», ha dit la candidata a l’alcaldia per ICV-EUiA.