El Castor va centrar les protestes al Síndic de Greuges durant el 2014

L’Ajuntament del Vendrell és l’administració tarragonina que ha generat més disconformitat

Per . Actualitzat el

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s’ha desplaçat a Tarragona per presentar l’Informe al Parlament 2014, especialment les qüestions relacionades amb les comarques tarragonines.

En total, el Síndic ha tramitat 1.559 queixes procedents de la demarcació de Tarragona, que representen el 16% de tot Catalunya. Aquesta xifra indica les queixes que s’han investigat el 2014, amb independència de l’any d’obertura. El nombre de queixes iniciades específicament el 2014 ha estat de 1.155.

El 2014, en relació amb el 2013, tant les queixes tramitades (1.072) com les iniciades (855) han augmentat. Per localitats, les que han registrat més queixes noves el 2014 són Alcancar (393, relacionades amb projecte Castor), Tarragona (120) i el Vendrell (69).

L’àmbit de medi ambient ha estat el més prolífic, concretament el projecte Castor, que ha generat 500 queixes, seguit del d’administració pública (239) i del de polítiques socials (237). Pel que fa a les consultes (826), les polítiques socials, amb 224, encapçalen la llista.

L’actuació o manca d’actuació de les administracions tarragonines ha estat el motiu de 277 investigacions. L’Ajuntament del Vendrell, amb 57, ha estat l’administració que més n’ha generat. La disconformitat pel cobrament d’una taxa de gual ha centrat 20 d’aquestes queixes. El consistori ha acceptat les recomanacions fetes pel Síndic i el conflicte s’ha solucionat satisfactoriament. En segon lloc hi ha l’Ajuntament de Tarragona (48).

El temps emprat per l’Ajuntament de Tarragona a tramitar la informació sol·licitada pel Síndic ha estat de gairebé 98 dies, amb la qual cosa ha demostrat una capacitat de resposta més àgil que l’any 2013, que va ser de 115 dies, i que la mitjana d’ajuntaments catalans, també de 115 dies.

Actuació d’ofici arran de les indemnitzacions del Castor

Per iniciativa pròpia, el Síndic ha tramitat 16 actuacions d’ofici. D’aquestes, una de les més destacades és la investigació entorn del projecte del magatzem de gas Castor.

Iniciada en un principi amb motiu dels moviments sísmics, amb posterioritat, i arran de la queixa formulada per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, el Síndic va centrar la investigació en la rescissió de la concessió del projecte i el pagament de la indemnització a l’empresa concessionària per part dels usuaris.

També s’ha dut a terme una investigació davant les demandes de les organitzacions ecologistes d’aturar les prospec­cions petrolíferes actuals i futures que afecten el Mediterrani.

Queixa contra l’Ajuntament de Tortosa pel dret d’accés a la informació

Rafael Ribó ha aprofitat la visita a Tarragona per explicar, en el marc d’una jornada sobre transparència i bon govern, la nova competència del Síndic com a garant de la Llei de transparència, amb l’encàrrec d’elaborar un informe anual sobre el compliment que en fan les administracions.

Sobre aquest tema, ha destacat una queixa per la manca de resposta de l’Ajuntament de Tortosa a una sol·licitud d’accés a unes actes de reunions. El Síndic demana a l’Ajuntament de Tortosa que doni resposta a l’escrit del promotor.

Sis visites de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura

En qualitat d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) el Síndic ha fet sis visites a centres i espais on hi ha persones detingudes. En concret, ha visitat les comissaries dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Montblanc i Valls. A la ciutat de Tarragona s’ha desplaçat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra i a la de la Guàrdia Urbana, i a Reus ha visitat l’hospital psiquiàtric universitari Institut Pere Mata i la residència sociosanitària Monterols.

Arran de la sentència del Tribunal Constitucional que suprimeix l’ACPT, el Síndic ha creat el Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura per continuar exercint les funcions que li atribueixen l’Estatut d’autonomia de Catalunya i la Llei 24/2009, del 23 de desembre, tot respectant el marc constitucional i la sentència.

Les funcions del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura es duran a terme per mitjà de l’Equip de Treball del Síndic de Greuges, amb l’assistència i l’assessorament del Consell Assessor per a la Prevenció de la Tortura, d’acord amb el marc legal previst, i sota les previsions i la direcció del Síndic.

12 desplaçaments de l’equip itinerant de recollida queixes

El Síndic ha visitat 12 localitats tarragonines per recollir queixes. Els desplaçaments s’han materialitzat en 133 queixes i 66 consultes. Les localitats visitades el 2014 han estat: Amposta, Cunit, Valls, Riudoms, Tarragona, Móra la Nova, Torredembarra, el Vendrell, Vila-seca, Cambrils, Tortosa i Reus.