Justícia o circ?

Per . Actualitzat el

La detenció de la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, Teresa Gomis, arran de la investigació del cas Innova-Sagessa ha encès totes les alarmes. A banda de posar alguns polítics i empresaris nerviosos, ha suscitat un debat parlamentari que podria servir per esclarir-los i depurar, si s’escau, responsabilitats. He de confessar que confio molt poc en les comissions d’investigació del Parlament. M’estimo més que ho faci un jutge amb totes les conseqüències. No obstant això, no puc estar d’acord amb alguns episodis relacionats amb l’espectacle viscut la setmana a Reus.

Abans que res hem de saber diferenciar l’activitat policial de la judicial i de la política. El jutge ordena i la policia executa. Aquí, la política i els polítics sobren. A ells només se’ls demana que col·laborin amb la descoberta de la veritat. El cas Innova, que té diferents branques d’investigació i la majoria en secret de sumari, ha servit per posar en evidència la mala praxi política i l’«endollisme» empresarial. Tanmateix ha servit per oxigenar l’administració pública que durant massa temps ha estat gestionada com una propietat privada. Amb tot això, reconec que alguna cosa no va bé. I té a veure amb la justícia espectable.

Com a periodista m’agrada tenir exclusives i informació de primera mà però, com a ciutadà, entenc que es tracta d’un sense sentit, d’un despropòsit. El jutge podria optar per una actuació més discreta? Li interessa (professionalment) aquesta mediatització? Qui guanya i qui perd? Estem indefensos? M’agrada la determinació del jutge Diego Álvarez i que no es fixi en els cognoms ni en els càrrecs, però continuo pensant que podria pautar la investigació per la discreció i la celeritat. No podria haver citat la regidora, interrogar-la i imputar-la? Els registres podrien ser fets allunyats de l’escarni públic? És sensat que una persona passi tres dies en els calabossos policials i després surti sense fiança i «condemnada» per la premsa? És comprensible i acceptable en un país democràtic? Vull els corruptes a la presó, però que no se’ls faci víctimes. Amb la lentitud i l’actitud judicial és el més probable que passi. Potser hauríem de tenir en compte, tots plegats, la tan propalada presumpció d’innocència i els pilars de la democràcia.