La importància de la higiene a les mans

L’Hospital Joan XXIII fomenta aquesta pràctica entre el seu personal i els usuaris en el marc del dia mundial organitzat per l’OMS

Per . Actualitzat el

 

El Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2009, té la finalitat de conscienciar i implicar tant els pacients com els professionals sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària mitjançant la mesura senzilla i eficaç de rentar-se les mans. Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les pràctiques òptimes d’higiene de les mans es recomana estimular la participació, el compromís i l’apoderament dels pacients.

Montserrat Olona, metgessa responsable de la unitat de Medicina Preventiva, recorda que «la taxa de prevalença d’infeccions hospitalàries a Catalunya és d’entre el 7 i 8% de pacients ingressats» i que «el personal sanitari n’és la causa principal».

En aquest sentit, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha dut a terme una sèrie d’accions de divulgació entre els professionals i els usuaris de la cultura de seguretat del pacient. Els referents en higiene de mans reforçaran la informació amb cartells específics de l’OMS i vídeos a les pantalles de televisió i oferiran als professionals i usuaris díptics informatius del Departament de Salut. També s’ha muntat una taula informativa al vestíbul de l’hospital amb un mural fet pels nens de pediatria i amb un audiovisual d’una flashmob duta a terme pel personal d’infermeria.

«Mostrem els productes de base alcohòlica que són la primera opció de l’OMS pel que fa a la higiene de mans i hem passat per totes les plantes per recordar als professionals la importància de dur a terme una higiene correcta», explica Rosa Antúnez, infermera de Medicina Preventiva del Joan XXIII que recorda que els pacients i els seus acompanyants també han d’incidir en la higiene de mans.

Per tal de fer més efectiva aquesta conscienciació del personal sanitari, l’hospital ha format un equip que avalua les pràctiques higièniques dels professionals sanitaris.