La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ja té la Creu de Sant Jordi

El president de la fundació tarragonina, Mossèn Joan Aragonés, recull el guardó de mans del president de la Generalitat en un acte solemne al Liceu de Barcelona

Per . Actualitzat el

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest dilluns al vespre la Creu de Sant Jordi a la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. El reconeixement l’ha recollit l’actual president de la fundació tarragonina, mossèn Joan Aragonés, que ha estat acompanyat per una àmplia representació del teixit social de les nostres comarques que ha volgut fer costat a la Fundació Hospital de Santa Tecla en un moment tant destacat de la seva llarga trajectòria de 550 anys de servei a la societat tarragonina. L’acte solemne de la Creu de Santa Jordi 2015 s’ha celebrat al Teatre del Liceu de Barcelona, amb més d’un miler d’assistents.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o institució per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

 

En el cas de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, la concessió de la Creu de Sant Jordi respon a la contribució continuada de l’entitat a la salut i al benestar de la ciutat de Tarragona i del seu entorn. Destacant l’atenció a les persones de qualsevol condició, incloses les més desvalgudes, i la seva capacitat d’adaptació a les vicissituds històriques i a les noves necessitats sanitàries i socials.

 

Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

L’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla és una de les institucions més antigues de Catalunya i té els seus orígens a l’hospital de la Seu que data del 1171. Si més no, no va ser fins 1464 (fa ja més de 550 anys) que es va crear la Fundació tal i com la coneixem avui en dia fruit de la fusió dels dos hospitals que hi havia en aquell moment a la ciutat de Tarragona, l’hospital anomenat de Pobres, propietat del Capítol Catedral, i el que l’any 1370 va constituir la ciutat. L’objectiu d’aquesta unió promoguda per l’Arquebisbe Pere d’Urrea era crear una institució sòlida que vetllés per la salut de la ciutadania i que perdurés en el temps.

Amb aquest esperit, des de la seva fundació fins avui l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ha treballat pel benestar sanitari i social de la ciutat de Tarragona durant més de cinc segles lluitant contra tot tipus de contingències històriques. Durant aquest temps, l’Hospital ha tingut que fer front a 3 conflictes bèl·lics arribant inclús a abandonar l’edifici i havent de buscar pisos particulars per allotjar els malalts quan l’hospital era ocupat per les tropes. També ha patit els rigors de moltes epidèmies entre elles la pesta i les dificultats econòmiques pròpies d’una institució que oferia els seus serveis sense demanar res a canvi. Molt abans de que existís la sanitat universal, l’hospital ja se’n cuidava dels més desvalguts i qualsevol persona de la ciutat podia anar-hi per ser atesa sense importar la condició social ni econòmica. Tot i així, la Fundació sempre ha aconseguit continuar endavant fins als nostres dies.

La fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ha estat en la llista de les a 27 personalitats, dues d’elles a títol pòstum, i 15 entitats guardonades pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.